Republica Moldova a lansat o rută a voievodului Ștefan Cel Mare și Sfânt, la Târgul de Turism al României
-
24 Februarie 2019 19:59
Republica Moldova a fost prezentă în perioada 21-24 februarie 2019 la Târgul de Turism al României, unde vizitatorii au putut descoperi detalile primei rute transfrontaliere – Ruta Voievodului Ștefan Cel Mare și Sfânt. Această rută cultural-turistică care unește România și Moldova este cel mai nou proiect dezvoltat de Agenția pentru Investiții din Republica Moldova și Ministerul Turismului din România, relatează Rador.
Ruta va străbate mai multe domenii viniviticole și localități din ambele state și a fost prezentată în premieră în cadrul Târgului de Turism al României de către ministrul turismului, Bogdan Trif și Rodica Verbeniuc, directorul executiv al Agenției de Investiții.
La deschiderea Târgului de Turism, ministrul de resort, Bogdan Trif a subliniat că de anul acesta, Ministerul pe care îl conduce va pune mai mult accent pe promovare, atât online, cât și pe canalele media și a vorbit despre acordul semnat acum două luni cu Republica Moldova, de colaborare pe sectorul turismului.
Pentru ca discuțiile să nu rămână fără efecte, a precizat el, concret, s-a trecut la construirea acestei rute comune, Ruta Voievodului Ștefan cel Mare.
Șefa Agenției pentru Investiții din Republica Moldova, Rodica Verbeniuc a descris proiectul și a promovat oferta turistică a Republicii Moldova:
„România este partenerul strategic în eforturile de integrare a Republicii Moldova în comunitatea europeană. România este partenerul strategic numărul unu în baza valorii volumului relațiilor de schimb comercial care au loc între cele două țări. Lista domeniilor sectoriale în care România și Republica Moldova colaborează a devenit mult mai completă prin semnarea, în noiembrie 2018, a acordului de colaborare în domeniul turismului, un domeniu valoros social deoarece contribuie la creșterea locurilor de muncă și la dezvoltarea comunităților din regiunile rurale. Inițiativa a început mai devreme, dar nu s-a concretizat până în noiembrie. Atunci a avut loc lansarea conceptuală, simbolică a primei rute transfrontaliere care unește România și Republica Moldova. Această rută este destinată tuturor cetățenilor în primul rând celor vorbitori de limbă română, care vor dori să valorifice, să descopere patrimoniul lăsat moștenire de marele voievod Ștefan cel Mare pe teritoriul Moldovei, Basarabiei și Bucovinei pentru cei care doresc să folosească această oportunitate pentru a valorifica destinațiile extraordinare pe care le avem”.
Rodica Verbeniuc a precizat că ruta a fost gândită atât pentru turiștii din țările vecine, cât și pentru cei din țări îndepărtate, care să se poată bucura de diversitatea pe care o oferă Republica Moldova:
„Atunci când am lucrat la dezvoltarea acestei rute și am decis ce obiective să introducem, ne-am gândit mult și la turiștii străini, din alte țări. Am dorit să folosim instrumentul ca o oportunitate de a deveni atractivi prin diversitatea pe care o oferim. Pentru turiștii străini, ruta România – Moldova „Ștefan cel Mare și Sfânt” va fi atractivă prin această diversitate. Va fi un argument pro pentru turiștii din destinațiile foarte îndepărtate precum Japonia, China, Israel, Orientul Mijlociu”.
Ruta dispune de 24 de obiective istorice și culturale pe teritoriul României și circa 10 în Republica Moldova. Pe lângă acestea, au fost incluse și alte atracții turistice situate într-o rază de 50 de km, pentru a completa acest tablou de experiență autentică care va fi oferit turiștilor. Nu în ultimul rând, un loc de cinste îl vor ocupa teritoriile vitivinicole, crame și complexuri turistice ce oferă o experiență absolut autentică.
„Ne dorim ca ruta să aibă o identitate comună și să fie prezentată la forumul din octombrie de la Sibiu, certificată și inclusă în plan internațional, să facă parte din circuitul rutelor cultural-istorice internaționale. Mesajul meu către cetățenii României este că cel mai frumos moment de a cunoaște este de a încerca, de a începe această cale prin a merge într-o vizită și de a avea propria experiență, lucru pe care l-am făcut și eu și l-am recomandat și prietenilor mei din alte țări”, a conchis Rodica Verbeniuc.