Republica Moldova a făcut deja primele stocuri de gaze naturale în depozitele din România
-
29 Iulie 2022 13:12
Republica Moldova a făcut deja primele stocuri de gaze naturale în depozitele din România. Potrivit autorităților, deocamdată este vorba despre 25 de milioane de metri cubi, care ar ajunge pentru o perioadă de o săptămână în sezonul rece. De asemenea, autoritățile iau în calcul reducerea consumului de gaze naturale și înlocuirea acestora cu alt tip de combustibil, transmite Radio Chișinău.
Cantitatea de gaze naturale pe care Republica Moldova a stocat-o deja în depozitele din România ar putea asigura necesitățile cetățenilor și instituțiilor pentru o lună în sezonul de vară, a declarat pentru Radio Chișinău secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan. Oficialul a spus că pentru Republica Moldova nu este o problemă depozitarea gazelor naturale, întrucât ea le poate stoca atât în România, cât și Ucraina, dar este important ca pe piață să existe gaze la prețuri accesibile. Constantin Borosan.
„O cantitate de circa 25 de milioane de metri cubi de gaze este deja stocată în România. În funcție de anotimpul în care este consumată această cantitate, dacă vorbim despre luni de vară ajunge până la o lună de consum, dacă vorbim despre sezonul de încălzire – până la o săptămână”.
Pe lângă resursele alternative cum ar fi păcura, autoritățile îndeamnă ca energia să fie utilizată în mod rațional.
„În Chișinău, în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, toamna trecută și acum strategia noastră este să înlocuim gazele naturale cu combustibil alternativ, adică păcură. Există în țara noastră o infrastructură de peste 250 de centrale termice pe bază de biomasă. Toate aceste centrale trebuie să funcționeze în acest sistem de încălzire pe bază de biomasă. În acest mod, înlocuim o parte din gazele naturale”.
Autoritățile de la Chișinău au subliniat că furnizorul rus de gaze naturale Gazprom devine tot mai puțin credibil și s-ar putea ajunge chiar la încetarea livrărilor. Pe acest fundal, precum și din cauza războiului din Ucraina, starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită până pe 8 octombrie.