Republica Moldova a exportat peste 1700 de tone de miere, anul trecut. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia

  • 20 Mai 16:34
Republica Moldova a exportat peste 1700 de tone de miere, anul trecut. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia

În anul 2023, Republica Moldova a exportat 1715 tone de miere. Principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia. Cifrele au fost prezentate astăzi de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în contextul marcării Zilei Naționale a Albinei, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, anul trecut, producția de miere a fost de aproximativ 5500 tone, similară cu cea din 2022. 

„Statul a investit în sectorul apicol peste 100 de milioane de lei în anul 2023, bani acordați sub formă de subvenții pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, roiurilor și reginelor. Din cele 73 de cereri depuse la măsurile de subvenționare în avans, cel puțin jumătate au fost pentru investiții în apicultură”, indică MAIA.

Datele MAIA relevă că în Republica Moldova avem 9421 apicultori autorizați (care dețin Pașaport al stupinei), iar dintre aceștia, 3319 dețin formă juridică de activitate.

Pentru susținerea și promovarea sectorului apicol, a fost elaborat un proiect de Hotărâre a Parlamentului pentru a institui „Ziua Națională a Albinei”, sărbătorită la 20 mai. Această inițiativă are ca scop promovarea consumului de miere în Republica Moldova. În colaborare cu Ministerul Mediului, s-a decis și modificarea cadrului normativ pentru a permite apicultorilor să-și amplaseze stupii în păduri pe tot parcursul anului, gratuit.

„Astăzi, mai mult ca oricând, apreciem munca apicultorilor noștri și importanța albinelor pentru agricultură și biodiversitate. Vă invităm să susțineți apicultura locală și să savurați mierea produsă în Republica Moldova”, rezumă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:1,03 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău