Republica Moldova a exportat în UE mărfuri în valoare de 2 miliarde de dolari, în urma semnării Acordului de Asociere

  • 08 Decembrie 2016 15:21
Republica Moldova a exportat în UE mărfuri în valoare de 2 miliarde de dolari, în urma semnării  Acordului de Asociere

Volumul exporturilor din Republica Moldova în Uniunea Europeană s-a ridicat în ultimii doi ani, de când a semnat Acordul de Asociere, la 2,2 miliarde de dolari.

Anunțul a fost făcut de consilierul pentru problemele comerțului al Delegației UE în Moldova, Vasile Plămădeală, la forumul de afaceri "Uniunea Europeană pentru businessul din Republica Moldova".

"Avem unde crește. Sunt convins că Moldova are un potențial cu mult mai mare pentru a se recomanda pe piața UE drept un furnizor de mărfuri industriale și agricole de calitate", a subliniat Vasile Plămădeală, citat de INFOTAG.

El a precizat că 63,8% din exporturile Republicii Moldova sunt destinate pieței Uniunii Europene, ceea ce reprezintă cu 14% mai mult față de 2014.

"Punctul forte al este producerea de cablaje și alte detalii pentru automobile – aproximativ 15-16% din volumul total al exporturilor. Dar și întreprinderile din industria ușoară încearcă să se ridice la un nivel corespunzător. De exemplu, în primul semestru al anului 2016, exportul de haine în UE a crescut cu 33%, de ambalaje - cu 53%, de produse din metal - cu 145%, de hârtie igienică și alte produse de igienă - cu 3600%. Experiența arată că exportul, în general, crește în a doua jumătate a anului. Astfel, spre sfârșitul anului 2016, vom avea rezultate și mai mari", a remarcat reprezentantul Delegației UE.

În Republica Moldova activează aproximativ 1150 de companii care exportă producția pe piața europeană. În același timp, volumul total al investițiilor în economia Republicii Moldova din partea UE a fost de aproximativ 35 milioane de dolari.

Potrivit lui Plămădeală, procesul de dezvoltare a mediului de afaceri în Moldova este încetinit de criza din sectorul financiar. Pe lângă asta, proiectele și reformele orientate spre susținerea întreprinderilor se desfășoară "prea lent".

"De exemplu, în domeniul sanitar și fitosanitar, reformele nu aduc efectul scontat și multe mărfuri agroindustriale încă nu pot ajunge pe piața europeană. Moldova are nevoie de organe de stat competente, capabile să garanteze că producția companiilor noastre poate fi competitivă și poate corespunde standardelor de calitate europene", a încheiat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău