Parlamentul de la Chișinău a denunțat trei acorduri cu CSI privind colaborarea în domeniul militar și cel al combaterii terorismului: erau în contradicție cu principiile de neutralitate ale Republicii Moldova

  • 15 Februarie 2024 13:44
Parlamentul de la Chișinău a denunțat trei acorduri cu CSI privind colaborarea în domeniul militar și cel al combaterii terorismului: erau în contradicție cu principiile de neutralitate ale Republicii Moldova

Deputații au denunțat, în cadrul ședinței în plen de astăzi, încă trei acorduri încheiate pe platforma CSI, care se referă la colaborarea în domeniul militar și cel al combaterii terorismului. În argumentele prezentate de oficiali ai instituțiilor de securitate și de apărare, denunțarea acordurilor este motivată de lipsa colaborării cu părțile contractante și lipsa beneficiilor pentru Republica Moldova pe aceste segmente, transmite Radio Chișinău.

Parlamentul a denunțat trei noi acorduri pe platforma CSI. Primul dintre acestea se referă la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor CSI cu armament, tehnică, mijloace materiale etc, semnat la Minsk în 1992. 

Potrivit Secretarului de Stat în cadrul Ministerului Apărării, Artur Mija, colaborarea în cadrul acestui acord este irelevantă pentru Rep. Moldova.

„Menținea calității de stat membru al Rep. Moldova la acest Acord nu este validă în temeiul Hotărârii Parlamentului nr 76, din 1994. Astfel, Moldova nu interacționează în domeniul politico-militar în cadrul Statelor CSI”, a declarat Artur Mija.

Deputații au denunțat și Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în CSI și a Protocolului privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și ai Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict, ambele semnate în 1992, a precizat Artur Mija.

„Considerăm că drept motiv pentru denunțare servește faptul că Moldova la momentul formării CSI a exclus cooperarea în domeniul politico-militar, fiind în contradicție cu principiile de neutralitate ale R.. Moldova, expuse în Hotărârea Parlamentului din 1994”, a mai spus Mija.

Cel de-al treilea acord denunțat vizează colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului.

Denunțarea Acordurilor nu a fost susținută de deputații din opoziția socialist-comunistă, și din fostul partid ”Șor”, scos în afara legii. Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața a fost întrebat cum se va proceda în cazul unei situații de criză.

„Nu este un Acord cadru de colaborare în materie anti-tero sau de schimb de date, ci unul în care statele pot vinde unui altuia echipamente sau softuri speciale. Rep. Moldova, instituțiile abilitate din țara noastră, SIS, Poliția sunt dotate cu echipament necesar, cumpărat din diferite țări acolo unde este cel mai bun. Le avem în dotare astfel încât să putem face față unor potențiale acțiuni de terorism”, a declarat Alexandru Musteața.

La începutul anului 2023, în Registrul de Stat al Tratatelor, pe care îl deține Ministerul de Externe, Rep. Moldova mai era parte la 282 de tratate internaționale în cadrul CSI. Potrivit datelor oficiale până acum au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 70 de acorduri din peste 100 de tratate încheiate în cadrul CSI. Peste 30 dintre acestea au fost deja denunțate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău