Republica Moldova, spălătorie rusească de bani murdari (Petru Bogatu)
-
02 Aprilie 2015 12:41
Revista presei din 2 aprilie 2015
Republica Moldova a devenit o mare spălătorie rusească de bani murdari sub acoperirea unui stat membru al ONU, iar de la o vreme, și asociat cu Uniunea Europeană, constată Petru Bogatu în Ziarul Național. Când Federația Rusă, fiind supusă unor sancțiuni occidentale necruțătoare, s-a pomenit la ananghie, Putin a ordonat să fie puse în funcțiune, la turații maxime, „mașinile de spălat” valuta forte de la Chișinău, susține publicistul. Așa a dispărut un miliard de dolari. Și s-ar putea ca acesta să nu fie ultimul. „Spălătoriile” încă nu au fost închise. Noii interlopi din Republica Moldova i-au eclipsat întreaga-i carieră. Cărțile și filmele despre isprăvile lui pălesc în fața jafului de la Chișinău, omorându-i mitul de gangster inegalabil, conchide Petru Bogatu.
A devenit din ce în ce mai limpede că în schema de delapidare a banilor publici au fost implicate mai multe instituții ale statului, scrie Adevărul. Unele prin acțiuni, altele prin inacțiuni, dar fiecare dintre acestea având partea sa de vină. Și este cât se poate de clar că nici comisia parlamentară specială care, chipurile, investighează acest caz, și nici auditul internațional nu sunt în măsură să recupereze prejudiciul. Iar într-o atare situație, culpabil va fi găsit atât fostul prim-ministru, cât și actualul guvernator al Băncii Naționale, consider cotidianul. Contează mai puțin dacă acești oficiali au pus mâna sau măcar au văzut miliardul. Dânșii ne vor fi prezentați în calitate de țapi ispășitori. Băieții șmecheri sunt suficient de bine consiliați ca să înțeleagă că societatea se va mulțumi și cu iluzia elucidării furtului de proporții. Se mizează pe faptul că omul simplu nu are timp și răbdare să detalieze, să pună lucrurile cap la cap, dar are nevoie să creadă că vinovații vor fi măcar găsiți, dacă nu pedepsiți.
Ziarul de Gardă se referă în ediția de astăzi la deputații care au uitat sau au ascuns averile pe care le dețin. Tot în această ediție, citiți despre studiile premierului Chiril Gaburici, dar și despre cele ale tuturor miniștrilor din actualul Guvern.
Jurnalul atrage atenția că libertatea de exprimare a presei este în pericol; Piața audiovizualului riscă să fie monopolizată. Ziarul se referă la proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Audiovizualului, care a fost înregistrat în grabă la Parlament de un grup de deputați. Potrivit unor experți, citați de Jurnal, acesta reprezintă o tentativă clară de suprimare a libertății de exprimare a presei din Republica Moldova.