Republica Moldova, locul 115 într-un clasament mondial al libertății presei

  • 08 Iulie 2013 16:31
Republica Moldova, locul 115 într-un clasament mondial al libertății presei

Republica Moldova ocupă locul 115 într-un clasament mondial al libertății presei realizat de organizația Freedom House.

În topul care a fost dat publicității în ajunul Zilei internaționale a Libertății Presei, stabilită pe data de 3 mai, Republica Moldova ocupă cea mai bună poziție dintre statele CSI, devansând cu o poziție Ucraina, și aflându-se la mare distanță de Rusia, una dintre codașele clasamentului, pe poziția 172. România figurează în acest clasament pe poziția a 86-a.

Chiar dacă, din punct de vedere al libertății de exprimare a jurnaliștilor, Republica Moldova este plasată în cea de-a doua jumătate a clasamentului, reprezentanții ONG-urilor locale consideră că poziția țării noastre în acest top reflectă fidel situația libertății presei în acest moment.

Directorul Centrului Independent pentru Jurnalism, Corina Cepoi, consideră că libertate de exprimare a jurnaliștilor este afectată și de situația economică a mass media din Republica Moldova.

Considerată multă vreme ca una dintre zonele total lipsite de libertate în domeniul presei, Transnistria devine tot mai liberală în exprimarea opiniilor după debarcarea lui Igor Smirnov de la conducerea autoproclamatei republici, afirmă jurnalistul Ernest Vardanean.

Anul trecut, în același clasament al Freedom House, Republica Moldova ocupa locul 118, 26 de poziții mai sus față de 2010, acesta fiind cel mai spectaculos salt realizat vreodată de o țară monitorizată de organizația care apără libertatea mass media.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău