Republica Moldova, în mijlocul războiului economic ruso-occidental

  • 27 August 2014 09:30
Republica Moldova, în mijlocul războiului economic ruso-occidental

Republica Moldova s-a pomenit în mijlocul războiului economic ruso-occidental și în apropierea unui conflict deschis dintre Federația Rusă și Ucraina, având în estul său și o regiune secesionistă în care staționează un contingent militar rus.

După 23 de ani de la declararea Independenței, Republica Moldova continuă să se confrunte cu riscuri majore din cauza situației geopolitice din regiune, unde devin tot mai vizibile confruntările de interese dintre Federația Rusă pe de o parte, și Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană pe de alta. Republica Moldova s-a pomenit în mijlocul războiului economic ruso-occidental și în apropierea unui conflict deschis dintre Federația Rusă și Ucraina, având în estul său și o regiune secesionistă în care staționează un contingent militar rus. 

Republica Moldova se confruntă în prezent cu una din cele mai furtunoase tulburări geopolitice și geostrategice din cei 23 de ani de independență, consideră expertul pe probleme de securitate, Viorel Ciobotaru. Federația Rusă duce o politică revanșardă, încercând, de facto, să resusciteze fosta Uniune Sovietică, fără să țină cont de realitățile create în ultimul sfert de secol. Rusia a intrat în conflict deschis cu Ucraina, anexând și o parte a teritoriului său și susținând crearea unei noi enclave secesionsite în spațiul post-sovietic. Pe de altă parte, Statele Unite și Uniunea Europeană de asemenea își manifestă interesul pentru această zonă, astfel că Republica Moldova, oricât ar părea de straniu, s-a pomenit în centrul atenției principalelor puteri mondiale actuale, potrivt lui Viorel Cibotaru.

Rusia rămâne o problemă care ne afectează stabilitatea internă, suveranitatea și securitatea, potrivit directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. Lucururile s-au agravat în ultima perioadă și asistăm la o confruntare civilizațională între est și vest, între Rusia și Uniunea Europeană, dar și la o confruntare geopolitică ce se intensifică în regiunea noastră. În aceste condiții, Republicii Moldova îi va fi tot mai greu să găsească un răspuns adecvat la presiunile Moscovei. În același timp, Republica Moldova a înregistrat o apropiere fără precedent față de Uniunea Europeană și Statele Unite, iar modul în care vor evolua lucrurile depinde în mare măsură de rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Victor Chirilă.

Actuala conducere de la Chișinău a declarat integrarea în Uniunea Europeană drept prioritate națională, dar mai există forțe politice care se pronunță pentru revenirea țării în spațiul estic și aderarea la Uniunea Euroasiatică pe care o controlează Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău