Republica Moldova: anual 500 de oameni sunt traumatizați la locul de muncă

  • 28 Aprilie 2015 17:32
Republica Moldova: anual 500 de oameni sunt traumatizați la locul de muncă

Anual în Republica Moldova aproximativ 500 de salariați sunt traumatizați în urma accidentelor de muncă, dintre care 40 decedează.

Datele au fost prezentate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul Zilei Mondiale pentru Securitate și Sănătate la Locul de Muncă, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Președintele confederației, Oleg Budza, a menționat că indicii maladiilor profesionale sunt destul de nesemnificativi și se află în descreștere din an în an. Dacă în anul 2012 au fost înregistrate 12 cazuri de boli profesionale, apoi pe parcursul anului 2014 în Republica Moldova nu au fost înregistrate boli profesionale.

Budza a precizat însă că indicii maladiilor profesionale sunt mici nu din cauza că avem condiții de muncă bune, ci din cauza sistemelor învechite de diagnosticare. „Suntem convinși că acest fenomen ia amploare la noi în țară din cauza finanțării insuficiente la dotarea laboratoarelor sanitare cu aparataj modern”, a accentuat liderul sindical.

Totodată acesta a menționat că din cauza unui sistem de asigurări sociale de stat, moștenit din secolul trecut, patronii nu sunt cointeresați economic și nu sunt impuși de Guvern să asigure condiții decente de muncă, să asigure sănătatea și integritatea corporală celor care produc bunurile materiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău