Republica Moldova, afectată de încă un fenomen social

  • 05 Noiembrie 2014 08:05
Republica Moldova, afectată de încă un fenomen  social

Republica Moldova continuă să fie printre statele fruntașe la capitolul divorțuri, întrecând media Uniunii Europene, iar tendința este una de creștere.

În prima jumătate a acestui an s-au înregistrat deja aproape șase mii de divorțuri, cu aproape 3 la sută mai multe decât în acceași perioadă a anului trecut. 

O căsnicie trainică se bazează pe trei piloni ai iubirii, sunt de părere psihologii: dragostea, încrederea și angajamentul partenerilor. Cuplurile care decid să formeze o familie, dar din a căror relație lipsește măcar unul din aceste fundamente, sunt cel mai probabil sortite destrămării, susține psihologul Irina Novac care a descris și alte cauze importante ce stau în spatele divorțurilor

”Ca factori perturbatori sunt infidelitățile, atât la femei cât și la bărbați, gelozia extremă, conflictele, problemele legate de bani și foarte des, practic în 80 la sută din cazuri femeile acuză lipsa respectului, a valorii în cuplu” a declarat Irina Novac.

Divorțul lasă urme adânci în personalitatea, stima de sine, felul în care se raportează la relațiile viitoare cei care au trecut printr-o asemenea experiență. Asta pentru că relațiile sunt văzute asemenea unor proiecte personale precum locul de muncă, cariera divorțul fiind perceput drept un eșec personal, explică Irina Novac.

În opinia sociologului Natalia Vlădicescu, rata în creștere a divorțurilor în Republica Moldova, este legată de anumite fenomene sociale. ”Dacă înainte rolul femeii era unul secundar, în prezent femeile au devenit mai independente atât din punct de vedere social cât și financiar. Un alt motiv est emigrația. Atunci când cuplurile sunt separate și nu se vâd este și firesc să apară disensiuni, mai ales că am avut situații în care migrația era una ilegală iar femeile plecate la muncă în Italia nu se puteau întoarce mai mulți ani. ” a declarat Natalia Vlădicescu .

Migrația a făcut ca în premieră în ultima perioadă rata divorțurilor în mediul rural să o depășească pe cea din mediul urban, susțin demografii. Media de existență a unei familii, adică a intervalului între căsătorie și divorț în Republica Moldova nu este mai mare de 10 ani, susține demograful Valeriu Sainsus.

”În Republica Moldova fiecare al patrulea copil se naște în afara familiei, tinerii intră mult mai greu în căsătorie, și ies mult mai ușor din ea. Efectele pe termen lung sunt pesimiste. Familiile tinere nu simt susținere din partea societății și a statului. Adesea își văd realizate visele în afara țării” a declarat Valeriu Sainsus .

În timp ce media ratei divorțurilor în Uniunea Europeană este de 2 la sută, în Republica Moldova aceasta fiind 3,2 la sută. Țara noastră se clasează printre primele 10 state din lume cu cea mai înaltă rată a divorțului.

Potrivit unui raport dat publicității recent de Institutl Național de cercetări economice, în prima jumătate a anului 2014 au fost înregistrate 5.653 de divorțuri, cu 2,7 la sută mai mult față de acceași perioadă a anului trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău