Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, și-a încheiat vizita în R.Moldova. Ion Leahu: Nu putem aștepta schimbări serioase

  • 29 Ianuarie 2021 12:01
Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, și-a încheiat vizita în R.Moldova. Ion Leahu: Nu putem aștepta schimbări serioase

În ultimii doi ani, procesul de reglementare transnistreană nu a avansat atât de rapid, precum și-ar fi dorit participanții procesului, dar și observatorii externi. Pandemia, dar și evoluțiile politice de la Chișinău au ținut pe loc procesul de soluționare a diferendului. Concluziile aparțin Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, după vizita întreprinsă în Republica Moldova. 

Deși în ultimii doi ani, s-au făcut puține progrese în dosarul conflictului transnistrean, reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, se arată optimist. El spune că vizita sa în Republica Moldova, s-a desfășurat într-un context în care au loc îmbunătățiri. Reprezentantul OSCE susține că toți decidenții politici i-au confirmat că sunt gata să se implice și să muncească în continuare pentru a îmbunătăți viața cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Mă bucur că s-a reluat dialogul dintre reprezentanții politici, au fost reluate întâlnirile grupurilor de experți, de exemplu, grupul de experți în sănătate. Apreciez faptul că cei din regiunea transnistreană au ridicat un număr mare de posturi de control, sper să se revină cât mai curând la libera circulație de pe cele două maluri (...). Îmi dau seama că procesele politice interne vor continua și astfel e important ca toți să creadă că aceasta este o problemă importantă”, a declarat Thomas Mayr-Harting.

Pe de altă parte, vizita reprezentantului special al OSCE pentru reglementarea transnistreană în Republica Moldova este una tradițională și nu schimbă prea multe. Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu.

„Nu putem aștepta de la această vizită schimbări serioase. Dacă citim atent comunicatul de presă al Biroului de Reintegrare, vedem că acesta spune că va lansa discuții pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea politică, în cadrul căreia se va discuta statutul politic al regiunii transnistrene în Republica Moldova. Pe mine acest lucru m-a mirat foarte mult, cu atât mai mult că reprezentanții regiunii separatiste au declarat că subiectele care vor fi propuse în formatele de negocieri, vor fi unele practice, așa cum spun ei și nu lozinci, așa cum califică ei propunerile Chișinăului din așa-zisul „coș trei”. Krasnoselski intră într-un an electoral, deci eu nu exclud faptul că vrea să-și creeze o imagine de persoană care discută subiecte foarte serioase”, a menționat Ion Leahu. 

Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting s-a întâlnit la Chișinău cu președinta Maia Sandu, premierul în exercițiu, șeful Biroului de Reintegrare, cu ministrul de externe în exercițiu, dar și cu reprezentanții politici ai Tiraspolului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău