Reprezentantul OSCE pentru conflictul transnistrean vorbește de o nouă abordare
-
13 Octombrie 2016 16:33
Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, care și-a încheiat cea de-a șaptea vizită în regiune pe parcursul anului 2016 a accentuat că este foarte important ca Republica Moldova să-și îndeplinească angajamentul public de a elabora conceptul politic privind statutul special al Transnistriei…
Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, care și-a încheiat cea de-a șaptea vizită în regiune pe parcursul anului 2016 a accentuat că este foarte important ca Republica Moldova să-și îndeplinească angajamentul public de a elabora conceptul politic privind statutul special al Transnistriei la începutul anului 2017 și, în același timp, să consolideze capacitățile sale instituționale pentru a se angaja în procesul de reglementare a diferendului.
Potrivit unui comunicat al Misiunii OSCE în Republica Moldova, la Tiraspol, Cord Meier-Klodt a reiterat necesitatea ca toate soluțiile propuse să fie formulate în conformitate cu parametrii aprobați la nivel internațional.
„Apreciem coeziunea care există între mediatorii și observatorii în formatul „5+2” și vom continua eforturile noastre pentru a ne asigura și pe viitor că procesul de negocieri este orientat spre rezultate”, a remarcat Ambasadorul Meier-Klodt. „La începutul lunii decembrie, la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, intenționăm ca această nouă abordare în cadrul procesului „5+2” să fie reflectată în Declarația Consiliului”, a spus el.Totodată, diplomatul a salutat faptul că astăzi are loc o întrevedere dintre negociatorii din partea Chișinăului și Tiraspolului. „Eu salut angajamentul ambelor părți să organizeze întâlnirea „1+1” a reprezentanților politici în cursul acestei săptămâni, inclusiv discuția despre cum să genereze rezultate mai eficient în ședințele grupurilor de lucru”, a spus Meier-Klodt.
Amintim că la ultima rundă de negocieri care s-a desfășurat la începutul lunii iunie a.c., după o pauză de doi ani, a fost semnat așa-numitul ”protocol de la Berlin”. Prin semnarea acestuia, Chișinăul și Tiraspolul și-au asumat angajamentul să continue și să amplifice negocierile pe mai multe probleme cum ar fi plăcuțele cu numerele de înmatriculare a autovehiculelor, telecomunicațiile, dosarele penale și altele. Ulterior, mai mult experți au susținut că autoritățile de la Chișinău ar fi fost forțate să semneze acel protocol.