Reprezentantul OMS la Chișinău, despre răspândirea Ebola în Republica Moldova

  • 16 Octombrie 2014 17:31
Reprezentantul OMS la Chișinău, despre răspândirea Ebola în Republica Moldova

Ebola este cel mai mare focar de infecție cu care se confruntă lumea în ultima perioadă, motiv pentru care Consiliul Națiounilor Unite a decis că aceast epidemie, are nevoie de un răspuns la nivel global.

În același timp, fiecare țară trebuie să se concentreze pe o comunicare bună la nivel de instituții dar și pe dezvoltarea unui sistem de sănătate pternic. Sunt câteva din ideile enunțate de către reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Jarno Habicht,  într-o intervenție pentru Radio Chișinău.  

Răspândirea infecției Ebola în statele europene este inevitabilă și se datorează călătoriilor în statele afectate din Africa. Totuși, riscurile de răspândire a acestei boli pe bătrânul continent și în particular în Republica Moldova sunt foarte mici și pot fi evitate consideră reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Jarno Habicht.

”O privire generală arată că Europa este mult mai pregătită decât statele afectate din Africa. Totuși și aici au loc consultări permanente iar multe state, cum ar fi Marea Britanie dar și altele au organizat exerciții de simulăre, ca să vadă cât de pregătit este sistemul lor de sănătate” a declarat Jarno Habicht. 

Statele trebuie să fie vigilente și să își doteze sistemul de sănătate cu echipamente, laboratoare, facilități pentru tratament,  angajați instruiți, comunicare cu cei care călătoresc dar și cu populația generală, pentru a putea face față unei eventuale crize, mai consideră reprezentantul OMS în Republica Moldova. Potrivit oficialului, autoritățile din țara noastră monitorizează situația.

”Cel mai important lucru este ca țările să fie pregătite să detecteze, investigheze și să facă față cazurilor de Ebola dar și să evalueze riscurle pentru țară. În acest sens ne bazăm pe autoritățile naționale. Organizația Națională a Sănătății vine doar cu recomandări și suntem gată să ne oferim ajutorul, în caz de necesitate ” a menționat Jarno Habicht.

Amintim că la 14 octombrie în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, șeful misiunii Națiunilor Unite, Anthony Banbury, avertiza că lumea este pe cale să piardă cursa împotriva virusului Ebola și nu reușește să controleze epidemia mortală.

Potrivit acestuia, noul bilanț global al epidemiei este de aproape 4.500 de morți din aproape 9 mii de cazuri înregistrate. Cele mai multe victime s-au înregistrat în Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal. Zilele trecute primul caz de infectare cu virusul mortal a fost confirmat și pe continental European, în Spania. Două cazuri confirmate s-au înregistrat în această săptămână și în Statele Unite. În acest context miniștrii sănătății ai Uniunii Europene urmează să se întâlnească la 16 octombrie, la Bruxelles, pentru a discuta această problemă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău