Reprezentantul FMI: Deși este o instituție independentă, BNM trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face
-
20 Mai 2022 08:00
Fondul Monetar Internațional susține independența Băncii Naționale a Moldovei. În același timp, deși este o instituție independentă, BNM trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face. O spune șeful FMI la Chișinău, Rodgers Chawani. Reprezentantul instituției financiare spune că pe lângă programul de bază, FMI a mai oferit Republicii Moldova 260 de milioane de dolari, bani necesari pentru a face față șocurilor provocate de războiul din Ucraina, notează IPN.
După izbucnirea războiului din Ucraina, Fondul Monetar Internațional a convenit cu autoritățile de la Chișinău o majorare a asistenței financiare cu 260 de milioane de dolari, suma totală a împrumutului ajungând la 800 de milioane de dolari. În schimb, FMI așteaptă de la autoritățile Republicii Moldova reforme și sprijin pentru categoriile vulnerabile ale populației.
„În afară de faptul că autoritățile vor face față șocurilor cu care se confruntă, ne așteptăm ca autoritățile să continue reformele în domeniul politicilor fiscale, îmbunătățirii mediului de afaceri, luptei cu corupția și cu spălarea banilor. Noi, cei de la FMI ținem foarte mult la aspectele ce vizează protecția socială, pentru noi este important ca Guvernul să ofere sprijin păturilor social-vulnerabile. Prin sprijin financiar autoritățile pot atenua impactul crizei asupra cetățenilor vulnerabili care trec acum prin cele mai grele timpuri”, a spus reprezentantul FMI la Chișinău, Rodgers Chawani, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.
De asemenea, oficialul spune că Banca Națională a Moldovei este o instituție independentă, iar această independență i-a permis să atenueze șocurile provocate de războiul din Ucraina.
„Fondul Monetar Internațional a promovat întotdeauna o bancă centrală independentă. Promovăm acest lucru exact din considerentul pe care-l trăim acum. Dacă banca centrală este independentă, ea păstrează capitalul și poate face față șocurilor. Dacă ar fi fost compromisă, nu ar fi fost capabilă să facă față șocurilor provocate de războiul din Ucraina. Dacă nu ar fi dispus de resurse, am fi vorbit acum despre presiuni enorme asupra ratei de schimb, care ar fi destabilizat economia. După părerea noastră, BNM este independentă. Dar, deși ea este independentă, ea trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face”, a mai spus reprezentantul FMI la Chișinău.
Ieri, opoziția parlamentară a anunțat inițierea procedurii de demitere a guvernatorului Băncii Naționale. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea, „conducerea Băncii Naționale a servit intereselor străine”. „Chiar dacă țara este în criză, veniturile băncilor comerciale sunt în creștere”, a spus Vlad Batrîncea.