Reprezentanții sectorului HoReCa despre noile restricții: Sunt mult mai dure din perspectiva că unele unități de alimentație publică în week-end nu vor lucra deloc, iar de acele zile depindea mult supraviețuirea sectorului
-
17 Februarie 2021 13:44
De astăzi au intrat în vigoare noile restricții pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Astfel, centrele comerciale vor fi închise în zilele de week-end, iar piețele comerciale, cu excepția celor agricole, vor primi cumpărători doar în zilele de marți, joi și vineri. De asemenea, numărul participanților la evenimentele festive în localuri a fost redus de la 50 la 20 persoane. În acest context, reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement se arată nemulțumiți de noile restricții care, în opinia lor, vor aduce și mai multe pierderi sectorului HoReCa.
Potrivit hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, până pe 15 aprilie centrele comerciale nu vor activa în zilele de sâmbătă și duminică. De asemenea, este interzisă în continuare prezența spectatorilor în incinta cinematografelor. A fost prelungită și restricția cu privire la programul de lucru a unităților de alimentație publică, care prevede că acestea pot activa doar până la ora 22.00. Președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, menționează că situația celor care activează în sectorul HoReCa devine din ce în ce mai critică, inclusiv, din cauza noilor restricții.
Noile restricții sunt mult mai dure din perspectiva că avem unități de alimentație publică care în week-end nu vor lucra deloc. Și mă refer la unitățile care se află în centrele comerciale. Și trebuie să menționăm că oamenii, consumatorii, mergeau în week-end pentru a se relaxa, pentru a petrece timpul în centrele comerciale și veniturile ca să zic așa care de facto erau pe zero erau datorită la aceste week-end-uri. Acum situația este foarte gravă. În timpul săptămânii este un flux foarte redus în incinta centrelor comerciale cu atât mai mult în localurile care se află acolo. Situația este dezastruoasă.
Din cauza pandemiei COVID-19 și a restricțiilor impuse, vânzările din domeniul HoReCa au scăzut cu 50 la sută anul trecut comparativ cu 2019. Aneta Zasavițchi spune că, din păcate, acest sector nu a beneficiat de suport din partea statului și este nevoit să se descurce pe cont propriu.
Din păcate sectorul HoReCa nu a primit niciun ajutor din partea statului pe parcursul anului 2020. Măsurile care au fost înaintate de către Guvern în lunile aprilie-mai nu erau oportune pentru acest sector. Dacă să analizăm ultima decizie cei mai afectați și cu restricții dure sunt iarăși cei din sectorul HoReCa și transportatorii și eu cred că ar fi posibil să se găsească soluții, măsuri stimulatorii sau subvenții, bani pentru o mână de oameni pentru a-i ajuta. De fapt, acesta este businessul mic și mijlociu, dar aici este încadrată cea mai vulnerabilă pătură a societății.