Reprezentanții Platformei DA au pichetat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

  • 21 Iunie 2021 13:08
Reprezentanții Platformei DA au pichetat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Sursa foto: Ziarul de Gardă

Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr au pichetat astăzi, 21 iunie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, criticând situația și politicile de stat în agricultură, dar și situația satelor. Potrivit lor, astăzi, agricultura este concentrată în mâinile unui grup îngust de agenți economici. Candidații la funcția de deputat au declarat că ei sunt gata să-și asume responsabilitatea și gestiunea acestei ramuri, prezentând în acest sens un set de măsuri, transmite IPN.

Vicepreședintele formațiunii, deputatul Alexandru Slusari, a declarat că astăzi agricultura se face pentru holdinguri și supermarketuri, care sunt stăpânii ramurii și care au zeci de mii de hectare, tehnică modernă, dar cărora nu le pasă de sate. Potrivit lui, agricultorii mici și mijlocii nu au aceste posibilități, iar hectare întregi ajung să fie prelucrate de holdinguri. „Producătorii mici și mijlocii – subvenționare pentru dânșii, irigare pentru dânșii, procesare modernă la scară mică pentru dânșii – iată unde trebuie să batem. Și, desigur, infrastructură la sate, fără ea, fără condiții decente, fără locuri de muncă, noi nu putem merge mai departe. Vom pierde sute mii de oamenii care încă mai sunt în satele noastre”, a notat Alexandru Slusari.

Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, a menționat că agricultura este un domeniu destul de vitreg, mai ales pentru agricultorii mici și mijlocii. El spune că a revenit acasă din străinătate și a învestit în domeniu. În opinia sa, și acasă pot fi făcute lucruri bune, însă sunt necesare schimbări, inclusiv de ordin legislativ, prin subvenții pentru sector, investiții în sate etc.

Reprezentanții Platformei DA și-au prezentat angajamentele pentru susținerea agriculturii și a producătorilor autohtoni. Ei propun realizarea Strategiei comprehensive a dezvoltării sectorului agroindustrial, bazată pe principiul FIP (finanțe, irigare, procesare). Un alt angajament este triplarea fondului de subvenționare a agriculturii, dând prioritate susținerii fermierilor mici și mijlocii.

La fel, Platforma DA promite reabilitarea sistemelor de irigare după standardele europene și asigurarea accesului la apă tuturor agricultorilor, dar și realizarea industrializării la scară mică prin crearea unor întreprinderi moderne și compacte de procesare în zonele rurale. Încă un angajament este limitarea importului produselor care se produc în Moldova, prin utilizarea tuturor metodelor tarifare și netarifare, permise în cadrul angajamentelor internaționale etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău