Reprezentanții Ministerului Energiei, întrevedere cu membrii misiunii economice și financiare a Franței. Ce subiecte au fost abordate
-
13 Martie 2024 13:18
Republica Moldova are șanse mari de a ajunge parte a pieței energetice europene încă înainte de a deveni membră a UE, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul întrevederii cu reprezentanți ai misiunii economice și financiare a Franței, deschisă de curând la Chișinău. Liniile de înaltă tensiune, aflate în proces de construcție sau planificate, vor permite integrarea fizică a pieței energetice a Republicii Moldova în cea europeană până în anul 2029, iar Bursa de energie pe care o operaționalizează OPCOM, va duce la cuplarea piețelor, ceea ce va permite exportul energiei verzi, a transmis Ministerul Energiei.
“Este un moment cât se poate de prielnic pentru investiții, căci am depășit criza energetică din ultimii ani, demonstrând reziliență. În prezent avansăm pe trei piloni în transformarea sectorului energetic – decarbonizare, promovarea surselor de energie regenerabilă și electrificarea transportului”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Potrivit acestuia, decarbonizarea presupune în primul rând investiții în eficiența energetică a clădirilor, responsabile pentru cca jumătate din consumul final de energie în țară și, majoritatea, ineficiente energetic. Aceste lucrări presupun o piață în creștere pentru companiile de construcții, cu diverse efecte multiplicatoare pentru economie, iar investițiile franceze sunt binevenite pe această piață în creștere, de rând cu investițiile în energia regenerabilă.
În acest an se vor desfășura licitațiile pentru construcția parcurilor eoliene – 105 MW – și fotovoltaice – 60 MW – de capacități mari la preț fix, garantat pentru 15 ani, dar piața liberă este la fel de atractivă pentru investitori, a precizat ministrul Energiei.
La rândul său, electrificarea transportului, contribuie la realizarea mai multor obiective, printre care reducerea consumului de combustibili fosili, sectorul transportul reprezentând cca 35% din consumul final de energie în țară, a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar va contribui și la dispecerizarea consumului de energie. În acest context este derulat și proiectul pilot cu instalarea a 35 de mii de contoare inteligente, ce vor permite aplicarea tarifelor diferențiate și analiza schimbărilor în comportamentul consumatorilor de energie electrică, a precizat Victor Parlicov.