Reprezentanți ai Consiliilor de Presă din țările Parteneriatului Estic vin la Chișinău

  • 01 Martie 2017 19:54
Reprezentanți ai Consiliilor de Presă din țările Parteneriatului Estic vin la Chișinău

În perioada 2-3 martie, la Chișinău va avea loc ședința anuală a Rețelei regionale a Consiliilor de Presă din țările membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Georgia și Ucraina) și din Federația Rusă.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat pentru IPN că agenda evenimentului prevede discuții pe mai multe subiecte, unul din ele fiind reflectarea în mass-media a situației persoanelor migrante și a refugiaților, pentru a elabora recomandări comunităților jurnalistice privind reflectarea acestei teme.

De asemenea, se va face o trecere în revistă a practicilor de aplicare a normelor jurnalistice în reflectarea alegerilor, pornind de la faptul că în ultima perioadă alegeri au avut loc în Moldova, Rusia și Georgia și va fi prezentată situația din aceste țări. Reprezentanții Consiliilor de Presă vor discuta și despre funcționalitatea comisiei împotriva propagandei informaționale, care a fost creată acum un an.  

Petru Macovei a precizat că această comisie are scopul să examineze plângerile transfrontaliere ale unor țări împotriva altor țări în situația în care Consiliul de Presă dintr-o țară solicită opinia experților privind etica jurnalistică în reflectarea unui eveniment într-o altă țară decât țara de origine.

Totodată, pe parcursul celor două zile va fi făcută o trecere în revistă a evoluțiilor pe segmentul de autoreglementare în fiecare din țările participante.

La invitația Consiliului de Presă din Moldova, experții din alte state vor participa la o ședință a grupului de discuție „Stop fals”, pentru a vorbi despre evoluțiile jurnalismului sub aspectul calității acestuia în țările membre ale Parteneriatului Estic și Federației Ruse.

Rețeaua regională a fost constituită în 2011, în cadrul unei conferințe internaționale care a avut loc la Chișinău și reunește reprezentanții structurile de autoreglementare jurnalistică din statele membre pentru un schimb de experiență și elaborarea unor mecanisme comune de îmbunătățire a calității jurnalismului în țările respective. Rețeaua activează în cadrul unui program finanțat de Consiliul Europei, iar ședințele rețelei au loc anual în fiecare din țările membre, prin rotație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău