Reporteri fără Frontiere pregătește o declarație mondială pentru combaterea dezinformării și apărarea democrației

  • 11 Septembrie 2018 11:30
Reporteri fără Frontiere pregătește o declarație mondială pentru combaterea dezinformării și apărarea democrației

În fața știrilor false (''fake news'') și a crizei de încredere care afectează democrațiile, organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a însărcinat o comisie independentă formată din laureați ai Premiului Nobel, jurnaliști și juriști pentru a redacta o ''declarație internațională privind informarea și democrația'', la 70 de ani de la Declarația universală a drepturilor omului, relatează AFP.

Această declarație ar urma să aibă ca obiect "să enunțe principii, să definească obiective și să propună modalități de guvernanță". Ea ar putea servi ca referință pentru "toți cei care sunt atașați conservării unui spațiu public liber și pluralist, condiție a democrației", a explicat RSF într-un comunicat.

Pentru a o redacta, RSF a constituit o comisie independentă, prezidată de iranianca Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, și de secretarul său general, Christophe Deloire.

Comisia cuprinde 24 de personalități eminente din 17 țări, printre care eseistul Francis Fukuyama, fostul președinte senegalez Abdou Diouf, Marina Walker, directoare adjunctă a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, Can Dündar, fost redactor-șef al cotidianului turc Cumhuriyet, sau foști alți laureați ai Premiului Nobel, cum ar fi Amartya Sen, Joseph Stiglitz și Mario Vargas Llosa.

"Obiectivul final al inițiativei este de a obține un angajament internațional al statelor, al companiilor private și al reprezentanților societății civile. RSF se așteaptă să fie lansat un proces politic la inițiativa mai multor lideri din țări democratice, pe baza declarației care va fi redactată, pentru a se ajunge la un 'Pact internațional pentru informare și democrație'", afirmă organizația.

Deși Declarația universală a drepturilor omului a fost în pregătire timp de doi ani, înainte de a fi adoptată la Paris de Adunarea Generală a ONU, în 1948, calendarul acestei inițiative este mult mai strâns: comisia, care se va reuni pentru prima dată în această săptămână, are două luni la dispoziție pentru a redacta un text, iar consultările privind activitatea ei au fost deja lansate.

RSF vrea de fapt ca liderii din întreaga lume să se poată angaja "de la mijlocul lunii noiembrie" asupra elaborării unui astfel de "pact mondial", a precizat Christophe Deloire pentru AFP. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău