REPORTAJ: Dacă iadul există pe pământ, el este la Bahmut - mărturii cutremurătoare ale militarilor ucraineni

  • 22 Aprilie 2023 18:00
REPORTAJ: Dacă iadul există pe pământ, el este la Bahmut - mărturii cutremurătoare ale militarilor ucraineni

Bahmut - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: "Iadul pe pământ", "orașul în care nu există loc viu" sau "cel mai fierbinte loc din lume". Așa este descris Bahmut, localitatea din estul Ucrainei în care se duc cele mai crâncene lupte între trupele ucrainene, care încearcă să își apere țara, și trupele rusești, interesate să acapareze noi teritorii, transmite Agerpres.

 

 

Descrierile aparțin unor tineri soldați ucraineni care au trăit, nu mai puțin de trei luni, teroarea confruntărilor de la Bahmut.

 

 

Indiferent dacă a fost zi sau noapte, îngheț sau mocirlă, frig sau cald, ploaie sau ninsoare, sărbătoare sau zi obișnuită, luni sau duminică, aceștia s-au aflat continuu pe câmpul de luptă, în bătaia artileriei rusești.

 

 

Au văzut moartea prin ochii lor, însă, și mai grav, și-au văzut camarazii uciși de inamic. Cu moralul scăzut și cu puterile sleite, își găsesc ultimele resurse pentru a ține piept invaziei de la Răsărit.

 

 

Astfel de clipe a trăit și Oleh Sapig, un tânăr locotenent în armata ucraineană. Are 36 de ani, însă ultimele trei luni au fost un coșmar care părea să nu se mai termine.

 


 

 

"Misiunea noastră a fost de a apăra pozițiile din Bahmut, să urmărim inamicul și să nu permitem dușmanului să ocupe poziții noi. Orașul, practic, nu mai există, este distrus, inamicul atacă constant cartier după cartier, distruge toată infrastructura, populație locală practic nu mai există, cei care rămân sunt nevoiți să își caute adăpost în subsoluri și, în momentul în care rușii distrug clădirile în subsolul cărora se află ei, trebuie să părăsească orașul. Situația e una foarte complicată. Cele mai triste momente sunt legate de moartea camarazilor mei. Cei răniți și cei morți. Asta e cel mai greu pentru mine. În al doilea rând e dificultatea evacuării militarilor răniți, pentru că e foarte dificilă evacuarea unui rănit. (...) Este greu să transmiți prin cuvinte ce înseamnă Bahmut. Acolo nu există loc viu. Orice poziție este complet distrusă, din temelii. Nu mai există nimic, tot pământul arde, din cauza tirului de artilerie, din cauza trupelor de ocupanți", a declarat, pentru AGERPRES, Oleh, care a părăsit prima linie a frontului în cursul zilei de vineri.

 

 

Tânărul locotenent, care provine din regiunea Hmelnițki, trăiește cu speranța că victoria va aparține Ucrainei.

 

 

Tot vineri a ieșit de pe linia frontului și Laki, un subofițer de 30 de ani, pentru care Bahmut a fost o mare încercare a vieții. El spune că, în perioada în care s-a aflat pe front, a fost martorul unor atrocități comise de partea rusă.

 

 

"Bahmut este, în primul rând, o cetate. Am opus și opunem rezistență până la final. Au fost folosite foarte multe forțe pentru a putea rezista. Este un exemplu pentru întreaga lume ce se poate întâmpla cu civilii, cu militarii. Bahmut este un exemplu al atrocităților comise de ruși, care sunt agresorii noștri. Am văzut cum se comportă cu soldații noștri, dar și cu soldații lor, cum se comportă cu populația pașnică. Cel mai greu este să urmărești cum îi pierzi pe cei din jurul tău, să vezi cum se distruge orașul, cum îl șterg de pe fața pământului, dispare complet. Nu înțelegem pentru ce luptă acei oameni, pentru ce au venit la noi, ei nu luptă pentru teritoriu, nu știu pentru ce luptă. Ceea ce fac, cum își bat joc de propriii soldați, decedați. Am avut cazuri când am constatat că, pentru a ne provoca, spânzurau, noaptea, de copaci cadavrele soldaților lor uciși și noi vedeam asta prin dispozitivele de vedere pe timp de noapte. Își creau, apoi, poziții sub corpurile lor și de acolo trăgeau spre noi, ca să ne angajăm în luptă", a mărturisit Laki.

 

 Un ofițer ucrainean a încercat să facă portretul robot al militarului ucrainean care a luptat la Bahmut. Una dintre caracteristicile acestui soldat este că ar reveni pe câmpul de luptă doar din dorința de a învinge inamicul rus.


"În primul rând vreau să spun că militarii noștri care se întorc sunt extrem de obosiți, sunt copleșiți de emoții, de cele văzute acolo, de moartea camarazilor. Resimt toate aceste lucruri, dar vor neapărat să ajungă din nou acolo, pentru a îndeplini misiunile pentru care sunt trimiți, să îi alunge pe inamici de pe teritoriile noastre. Dacă există iad pe pământ, el este acolo", a precizat locotenent colonelul Yahedka.

 

Orașul Bahmut, aflat la 55 de kilometri est de Kramatorsk, este considerat cel mai fierbinte punct de pe harta militară a Ucrainei, un simbol al rezistenței ucrainene în fața asalturilor Federației Ruse. Localitatea este considerată strategică, rămânerea acesteia sub control ucrainean blocând apropierea trupelor ruse de orașele Kramatorsk și Sloviansk, orașe care aveau peste 200.000 și, respectiv, 120.000 de locuitori.

"Orice oraș, orășel ori localitate este importantă pentru apărătorii ucraineni. Observăm că soldații noștri resping atacurile, opresc înaintarea inamicului, iar grănicerii fac eforturi deosebite. Bineînțeles că este greu. Ca militari, toți înțelegem că e război, însă a fost foarte greu în lumea contemporană să înțelegem că avem ca vecini o țară agresoare care, prin metode barbare, va purta un război de exterminare a noastră", a precizat ofițerul de presă al trupelor de grăniceri din estul Ucrainei, locotenent colonelul Ihor Lazogub.

 

În momentul de față, aproape 80% din Bahmut se află sub controlul armatei ruse, iar trupele ucrainene fac eforturi pentru a păstra măcar o parte din oraș.

Populația civilă a fost evacuată complet, iar cea mai mare parte din blocurile și casele acestui oraș au fost distruse în urma luptelor urbane.

În perimetrul localității Bahmut mor zilnic sute de oameni, atât din tabăra rusă, cât și din cea ucraineană, iar alte sute de soldați sunt răniți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Burniță
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău