REPORTAJ | Copiii români din regiunea Cernăuți, în premieră la o piesă de teatru românească, grație unui proiect al ICR

  • 01 Octombrie 2017 13:30
REPORTAJ | Copiii români din regiunea Cernăuți, în premieră la o piesă de teatru românească, grație unui proiect al ICR

Peste 1.500 de copii din mai multe sate românești din regiunea Cernăuți (Ucraina) asistă, în aceste zile, pentru prima dată la un spectacol de teatru în limba română, grație unui proiect al Direcției Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român, intitulat "Caravana cu Povești în Bucovina de Nord".

Evenimentul este derulat în colaborare cu Consulatul General al României la Cernăuți, Asociația cadrelor didactice de etnie română din Ucraina, Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, casele de cultură și școlile românești locale, notează Agerpres.

Mini-turneul de teatru pentru copii cu piesa "Dănilă Prepeleac", susținut de actorii Asociației Culturale "Lupii Albi", a început în localitatea Boian și continuă în mai multe sate unde românii sunt majoritari și unde nu a venit niciodată o trupă de teatru.

Casa de cultură din localitatea Boian, construită în stil sovietic, întunecată și friguroasă, a fost neîncăpătoare pentru cei aproximativ 450 de copii sosiți inclusiv din satele din împrejurimi. Cei mici au fost captivați repede de pățaniile lui Dănilă Prepeleac, de modul inedit și amuzant în care este pusă în scenă povestea lui Ion Creangă. 

Timp de mai bine de o oră, copiii au urmărit cu sufletul la gură jocul actorilor, au interacționat cu aceștia, iar la final s-au bucurat pentru că l-au ajutat pe Dănilă să-l învingă pe "Michiduță".

Cadrele didactice prezente la spectacol spun că astfel de evenimente ar trebui să se organizeze mai des, în condițiile în care este pentru prima dată când copii urmăresc un spectacol de teatru în limba română.

"Vă suntem atât de recunoscători pentru ceea ce ați făcut astăzi pentru noi că îmi vine să îmbrățișez toată lumea asta. Copiii noștri au puține posibilități să asculte limba română curată, ei vorbesc limba mamei acasă, în bucătărie, dar limba frumoasă a lui Eminescu o vorbim noi cu ei la școală și atât. Televiziune română nu prea aud copiii, radioul și emisiunile în limbă română nu prea sunt și e foarte binevenită această întâlnire', a spus o profesoară de limba română. 

La rândul său, primarul din comuna Boian, Gheorghe Demenciuc, a punctat faptul că este pentru prima dată când are loc un spectacol de teatru în sat și este plăcut să audă limba română "pură, curată", de care este atâta nevoie în zonă.

Prezent la eveniment, consulul Edmond Neagoe, din cadrul Consulatului General al României la Cernăuți, i-a îndemnat pe copii să fie mândri de istoria lor și a reluat o idee a preotului Constantin Necula, potrivit căruia basmul românesc, alături de portul popular și cuvântul românesc reprezintă chintesența spirituală a unui popor, punctând faptul că aducerea basmului acasă la copiii români din zonă este un demers vital pentru copilăria lor.

"Este vital pentru copilăria lor un astfel de demers, pentru care mulțumesc foarte mult ICR, care a avut această idee și a pus-o în practică încă de anul trecut, din regiunea Transcarpatia și acest proiect continuă acum în sate importante din regiunea Cernăuți, în care populația majoritară este formată din etnici români. Sperăm ca această caravană, datorită cererii foarte mari, să continue și în alte sate locuite de români. Dacă un copil născut într-o familie de etnici români spune prima rugăciune în limba mamei și citește primul basm în limba mamei, pentru el este esențial acest demers, pentru dezvoltarea lui viitoare', a punctat consulul Edmond Neagoe, pentru AGERPRES.

A doua localitate în care a poposit "Caravana cu Povești" a fost Ciudei, acolo unde primarul Anatoly Dmitrivici a arătat că, prin astfel de evenimente, "România-mamă dovedește că nu a uitat de noi și vine și ne încurajează aici, acasă, unde am rămas de zeci de ani ca niște copii orfani'. 

Cei 150 de copii prezenți la spectacol au fost foarte încântați de piesa de teatru , au râs în hohote, s-au bucurat și abia au așteptat "să pună mâna pe un actor viu'.

Directorul școlii românești din Ciudei , Radu Petrașescu, a explicat faptul că limba română vorbită în zonă e diferită de cea "a fraților de acasă', e mai mult un dialect și de aceea este important ca cei mici "să audă limba română din patria istorică'.

"Am așteptat prezența caravanei și contează foarte mult că noi mai auzim o dată cum răsună limba duioasă, limba lui Eminescu și pentru copiii noștri este foarte important, i-am văzut cu câtă atenție și bucurie au privit spectacolul. Am fi foarte bucuroși dacă s-ar organiza așa spectacole cât mai des', spus directorul școlii.

Coordonatoarea proiectului, expertul ICR Iulia-Sabina Pană, a declarat că românii din afara granițelor au nevoie de o legătură permanentă cu cultura română, adecvată fiecărei categorii de vârstă, iar astfel de proiecte încurajează această conexiune.

"Caravana cu povești în Bucovina de Nord' este un proiect al Direcției Românii din Afara Granițelor, din cadrul ICR, prin care încercăm să ajutăm copiii din nordul Bucovinei să ia legătura cu limba română și cu universul poveștilor românești. Conexiunea cu limba și literatura română trebuie sprijinită de timpuriu și încurajată pe tot parcursul dezvoltării tinerilor din comunitățile istorice românești din afara granițelor. Cel mai potrivit cadru în care pot învăța copiii mici este lumea basmelor, iar ce limbă poate fi mai dragă copiilor decât limba mamei lor, pe care au auzit-o din primii ani de viață, limba în care vor comunica și gândi toată viața. Românii din Ucraina și din toate comunitățile românești din afara granițelor Țării mame au nevoie de o legătură permanentă cu cultura română adecvată fiecărei categorii de vârstă, iar în acest caz ne-am concentrat asupra copiilor, care sunt cei mai vulnerabili și care trebuie sprijiniți ca și pe viitor să poată vorbi limba strămoșilor lor și să simtă că aparțin neamului românesc, oriunde s-ar afla în lume", a declarat expertul ICR Iulia-Sabina Pană. 

La rândul său, președintele Asociației cadrelor didactice de etnie română din Ucraina, Lilia Govornean, partenerul local al proiectului, a subliniat faptul că asemenea proiecte sunt binevenite, întrucât copiii au acces limba română, prin intermediul unor povești în care se regăsesc.

"Fiecare dintre noi trăim o viață și viața este ca o poveste, de aceea fiecare copilaș s-a bucurat că i-am adus povestea acasă, deoarece în unele sate nu ajung spoectacolele de teatru. Ne-am bucurat și noi, dar și profesorii, autoritățile locale, pentru că auzim limba curată, românească, frumoasă și, cu atât mai mult că avem povestea lui Ion Creangă, care pentru noi este ceva extraordinar, este povestitorul în poveștile căruia noi ne regăsim. De aceea este un proiect binevenit", a declarat, pentru AGERPRES, Lilia Govornean.

Și actorii au fost foarte bucuroși de întâlnirea cu copiii români din zonă, despre care au spus că se bucură mai mult decât cei de acasă de o piesă de teatru și de umorul simplu prezent în adaptarea după povestea lui Creangă.

Interpretul lui Dănilă Prepeleac, Vlad Miriță, a declarat că acest proiect este foarte important deopotrivă pentru românii din zonă, care simt că nu sunt abandonați de Țara Mamă, dar și pentru actori, care primesc aici o lecție de românism. 

"Pentru copii este foarte important, pentru că vin, participă la spectacol, se bucură, dar nu numai asta, ci și faptul că ei rămân cu ideea că au venit din România artiști, i-au vizitat și realizează că există o legătură, nu sunt lăsați și uitați pe aici. Noi trebuie gândim împreună cu ei și ei împreună cu noi și aceasta este marea realizare a acestei întâlniri, că ei înțeleg că noi nu i-am uitat, noi înțelegem că ei sunt aici, sunt vii, există, cu bucuriile și problemele lor și trebuie să ținem vie această legătură sufletească. Cred că este foarte important și pentru noi, pentru că este o lecție de românism, să vezi cum românii se luptă pentru limba lor, pentru conștiința națională și pentru istoria lor și se luptă zi de zi cu pericolul de a le pierde. Noi, acasă, le avem pe toate și le luăm așa, de-a gata și nici nu apreciem suficient ceea ce avem', a conchis Vlad Miriță.

"Caravana cu povești în Bucovina de Nord", a Direcției Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român, va poposi în aceste zile și în localitățile Mămăliga, Herța și Iordănești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
4,96
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău