Replică pentru Franco Frattini: Regimul separatist de la Tiraspol se menține doar datorită Rusiei, amintește Ion Leahu
-
08 Decembrie 2018 14:03
Regimul separatist de la Tiraspol se menține în exclusivitate din bunăvoința Federației Ruse, care urmărește interese politice, constată expertul Ion Leahu, comentând declarațiile lui Franco Frattini, reprezentantul special al OSCE, care neagă implicarea Rusiei în conflictul de pe Nistru.
Fostul reprezentant al autorităților constituționale de la Chișinău în Comisia Unificată de Control (CUC) a aminti într-un comentariu pentru Radio Chișinău că numeroase instituții au condamnat Rusia pentru activitatea sa în regiunea transnistreană.
„Există decizia ONU referitor la necesitatea evacuării trupelor ruse din regiunea transnistreană, sunt hotărârile Adunărilor Parlamentare a OSCE care condamnă activitatea Rusiei în această regiune și în Ucraina și, în pofida acestui fapt, Franco Frattini declară că Rusia și Ucraina nu sunt părți implicate în conflictul de pe Nistru. Cu ce arme a luptat Transnistria în ‘90? Cine a susținut și susține regimul separatist din Transnistria? Dacă nu ar fi disponibilitatea Rusiei de a livra gaze naturale fără a percepe plata de la reprezentanții Tiraspolului, regimul demult nu mai exista. Acest regim se menține în exclusivitate pe bunăvoința Federației Ruse. Absolut în toate domeniile, regimul separatist e susținut de Federația Rusă, și nu din interese filantropice, ci politice. Inițial Rusia a susținut acest regim pentru a influența Republica Moldova și așa este și astăzi”, spune Ion Leahu.
Expertul Ion Leahu susține că toate deciziile care au fost aprobate în formatul 5+2 au fost mai întâi consultate cu Federația Rusă și au fost în defavoarea reglementării conflictului de pe Nistru.
„Ideea că Federația Rusă a contribuit mult pentru activizarea procesului de negocieri în formatul 5+2 a fost promovată de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Când a fost propusă varianta cu reglementarea circulației transportului auto transnistrean cu plăcuțe de înmatriculare neutre, Lavrov a spus că această variantă convine Rusiei și o vor susține. Ceea ce arată că toate deciziile care au fost propuse și care erau mai apoi aprobate în cadrul procesului de negocieri în formatul 5+2 mai întâi erau consultate cu Federația Rusă. Este un element foarte negativ, care demonstrează că Rusia nu influențează ca un partener în procesul de negocieri, ci că are alte pârghii de influență, eficiente pentru regiunea transnistreană. Absolut toate hotărârile în cadrul negocierilor de la Berlin, Viena, Milano, Roma au fost în defavoarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean”, consideră Ion Leahu.
Amintim că, într-un interviu pentru agenția rusă RIA „Novosti”, reprezentantul special al președinției italiene a OSCE, Franco Frattini, a declarat că Federația Rusă nu ar fi parte a conflictului transnistrean, ci doar un mediator, componentă din formatul „5+2