Replica fostului premier, Ion Chicu, la declarațiile lui Alexandru Slusari privind împrumuturile Ministerului Finanțelor de pe piața internă

  • 12 Ianuarie 2021 14:00
Replica fostului premier, Ion Chicu, la declarațiile lui Alexandru Slusari privind împrumuturile Ministerului Finanțelor de pe piața internă

În mai puțin de o săptămână, Ministerul Finanțelor ar fi împrumutat de la băncile comerciale din R. Moldova peste 700 milioane de lei. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, care califică situația drept una alarmantă și o tendința proastă pentru economia națională.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, parlamentarul scrie că în perioada similară a anului trecut, suma împrumutului a fost de doar 83 de milioane lei sau de aproape de 9 ori mai mică, iar dependența statului de sectorul bancar reduce drastic interesul băncilor să crediteze sectorul real al economiei și influențează majorarea ratelor de creditare pentru business.

În replică, fostul premier, Ion Chicu, l-a acuzat pe Alexandru Slusari că nu ar înțelege acest mecanism și că declarațiile sale ar fi o ”diversiune economică împotriva statului”. Ion Chicu a argumentat că rata la valorile mobiliare de stat a scăzut în 2021, fiind de 3,4 la sută față de 4,3 la sută în 2020.

Potrivit lui, Ministerul Finanțelor a răscumpărat în primele zile ale anului 2021 valori mobiliare de stat plasate anterior, în valoare de 426 de milioane de lei, iar până la sfârșitul lunii va mai răscumpăra în valoare de încă aproximativ 700 de milioane de lei. Plasarea și răscumpărarea VMS este o practică normală a Ministerelor de Finanțe din toate țările, a mai menționat fostul premier.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău