Replica CSM | Criticile în urma invalidării alegerilor din Chișinău ar afecta independența sistemului judecătoresc

  • 24 Iunie 2018 13:06
Replica CSM | Criticile în urma invalidării alegerilor din Chișinău ar afecta independența sistemului judecătoresc

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că criticile aduse sistemului judiciar în urma invalidării alegerilor din municipiul Chișinău sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului. Aceasta este o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept şi garant fundamental a unui proces echitabil, se arată într-un comunicat al instituției.

„În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii, respectând dreptul tuturor cetăţenilor la opinie vine cu un mesaj către societatea civilă, instituţiile de presă şi formaţiunile politice să manifeste o abordare rezonabilă în privinţa deciziilor instanţelor judecătoreşti, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri,al independenţei justiţiei şi cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”, se mai arată în comunicat.

Amintim că Judecătoria Chișinău și și Curtea de Apel au invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar și contracandidatul său din turul doi, socialistul Ion Ceban ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor, pe rețele de socializare. Justiția a calificat aceste apeluri drept agitație electorală.

Opoziția consideră că deciziile de invalidare a alegerile a fost luată sub presiunea guvernării, care însă a negat că ar avea vreo implicare.

Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, dar și un șir de misiuni diplomatice acreditate la Chișinău au transmis mesaje în care își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile legate de validarea alegerilor.

Hotărârile primelor instane au fost atacate la Curtea Supremă de Justiție, care se va pronunța mâine pe marginea dosarului, într-o ședință închisă, fără participarea părților.

O manifestație de protest va avea loc astăzi la Chișinău, împotriva deciziei justiției de a invalida alegerile. Protestul va începe la ora 14.00 în fața Primăriei municipiului Chișinău, unde au mai avut loc câteva manifestații zilele trecute. Manifestația este organizată de mai multe formațiuni politice de opoziție, în frunte cu Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
6 °C
câțiva nori
Umiditate:84 %
Vint:5,7 m/s
Fri
-2 °C
Sat
-5 °C
Sun
-3 °C
Mon
-1 °C
Tue
3 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3273 -0.0756
USD 17.1288 0.0044
RON 4.0683 -0.0249
UAH 0.6305 0.0004
RUB 0.2588 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău