Replica CSM | Criticile în urma invalidării alegerilor din Chișinău ar afecta independența sistemului judecătoresc

  • 24 Iunie 2018 13:06
Replica CSM | Criticile în urma invalidării alegerilor din Chișinău ar afecta independența sistemului judecătoresc

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că criticile aduse sistemului judiciar în urma invalidării alegerilor din municipiul Chișinău sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiției, precum și independența și imparțialitatea judecătorului. Aceasta este o condiție obligatorie pentru existența statului de drept și garant fundamental a unui proces echitabil, se arată într-un comunicat al instituției.

„În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii, respectând dreptul tuturor cetățenilor la opinie vine cu un mesaj către societatea civilă, instituțiile de presă și formațiunile politice să manifeste o abordare rezonabilă în privința deciziilor instanțelor judecătorești, ca semn de asumare a poziției democratice și a echilibrului între puteri,al independenței justiției și cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”, se mai arată în comunicat.

Amintim că Judecătoria Chișinău și și Curtea de Apel au invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar și contracandidatul său din turul doi, socialistul Ion Ceban ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor, pe rețele de socializare. Justiția a calificat aceste apeluri drept agitație electorală.

Opoziția consideră că deciziile de invalidare a alegerile a fost luată sub presiunea guvernării, care însă a negat că ar avea vreo implicare.

Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, dar și un șir de misiuni diplomatice acreditate la Chișinău au transmis mesaje în care își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile legate de validarea alegerilor.

Hotărârile primelor instane au fost atacate la Curtea Supremă de Justiție, care se va pronunța mâine pe marginea dosarului, într-o ședință închisă, fără participarea părților.

O manifestație de protest va avea loc astăzi la Chișinău, împotriva deciziei justiției de a invalida alegerile. Protestul va începe la ora 14.00 în fața Primăriei municipiului Chișinău, unde au mai avut loc câteva manifestații zilele trecute. Manifestația este organizată de mai multe formațiuni politice de opoziție, în frunte cu Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău