Rep. Moldova marchează astăzi Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare cu genericul „Științe de bază pentru dezvoltare durabilă”

  • 10 Noiembrie 2022 13:55
Rep. Moldova marchează astăzi Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare cu genericul „Științe de bază pentru dezvoltare durabilă”

Rep. Moldova marchează astăzi Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare cu genericul „Științe de bază pentru dezvoltare durabilă”. Marcarea zilei subliniază rolul  pe care îl joacă oamenii de știință în construirea unei societăți durabile, au spus organizatorii evenimentului în cadrul unei ceremonii.

Rep. Moldova are nevoie de susținere în promovarea proiectelor de cercetare pe plan internațional, a declarat premierul Natalia Gavrilița la evenimentul de inaugurare a Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Indiferent de turbulențele vremii, țara trebuie să își păstreze viziunea pe termen lung în toate domeniile, a spus șefa Guvernului.

„Trebuie să mulțumim în primul rând celor din țara vecină, celor care luptă în Ucraina pentru faptul ca noi să putem avea asemenea evenimente și să putem să ne bucurăm de pace și de o anumită stabilitate ca să vă cinstim așa cum meritați.”, a spus Natalia Gavrilița.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a subliniat că este nevoie de conlucrarea întregii societăți, din sectorul public, dar și din cel privat. Totodată, ministrul a mai spus că atragerea de resurse în domeniul științei și educației reprezintă o prioritate a Guvernului.

„Creșterea eficienței sistemului național de cercetare și inovare în corelare cu obiectivele de dezvoltare durabilă a țării reprezintă o prioritare a Guvernului. Strategia Națională de Dezvoltarea „Moldova Europeană – 2030”își propune să asigure condiții optime pentru generarea de noi cunoștințe, să dezvolte infrastructura națională de cercetare și inovare, să promoveze excelența în aceste domenii de activitate, să perfecționeze sistemul de finanțare publică a domeniului de cercetare și inovare, să sporim impactul cercetărilor științifice asupra dezvoltării economiei naționale și a societății în ansamblu”, a declarat Anatolie Topală.

Exodul de resurse umane  din domeniul cercetării este o adevărată problemă cu care se confruntă centrele de cercetare din Rep. Moldova, a spus  pentru Radio România Chișinău rectorul Universității de stat din Moldova, doctor habilitat, Viorel Bostan.

„Mulți dintre colegii care au plecat să facă  cercetare sau studii doctorat în universitățile din vest nu mai revin acasă. Sunt câteva exemple bune care nu confirmă acest lucru, avem oameni care și-au făcut doctoratul în afara țării, dar au revenit acasă.  Sau au făcut studii, stagii, dar deocamdată sunt foarte puțini. Și atunci chiar și cei talentați și bine pregătiți, care ar putea să devină cercetători aici în Rep. Moldova, nu mai revin.”, a precizat Viorel Bostan.

Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței generale a UNESCO și a fost sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile acestei organizații.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău