Rep. Moldova are nevoie de investiții străine pentru dezvoltarea economică, iar pentru atragerea acestora sunt necesare mai multe reforme
-
08 Noiembrie 2022 13:26
Rep. Moldova are nevoie de investiții străine pentru dezvoltarea economică, iar pentru atragerea acestora sunt necesare necesară reformarea justiției, transparentizarea dialogului între instituțiile guvernamentale și investitori, asigurarea unui mediu de dezvoltare a afacerilor printr-un cadru legal care să asigure economia circulară, incluzivă și digitală. Opiniile au fost exprimate de mai mulți oameni de afaceri la conferința internațională organizată astăzi la Chișinău de către Asociația Investitorilor Străini din Rep. Moldova, relatează Radio Chișinău.
Rep. Moldova se confruntă cu un șir de provocări și crize care împiedică stabilitatea în mediul de afaceri pentru investitorii străini. În cadrul unei conferințe internaționale dedicate investițiilor, 23 de antreprenori străini au venit cu unele propuneri pentru dezvoltarea durabilă a Rep. Moldova. Acestea vizează domenii precum energia verde, incluziunea socială, digitalizarea comunicării între instituții de stat și antreprenori pentru combaterea corupției, economia circulară, investirea în resursele umane.
Prezentă la eveniment, șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a spus că Rep. Moldova trece printr-o perioadă economică grea și se confruntă cu mai multe crize. Totodată, ea a dat asigurări că autoritățile au în vedere o politică fiscală care să fie favorabilă investitorilor străini.
„Anul acesta am devenit țară candidat la aderare la UE. Cred că acest fapt ne ajută foarte mult să știm care va fi direcția noastră de dezvoltare, care vor fi prioritățile noastre de reformă. Și aceasta deja ne aduce beneficii reale. Am dublat cota exporturilor Rep. Moldova spre piața Uniunii Europene și discutăm și eliminarea completă a acestor cote.”, Natalia Gavrilița.
Președintele Asociației Investitorilor Străini din Rep. Moldova, Alexander Koss, a spus că prioritatea Rep. Moldova este de a monitoriza și reforma justiției care stă la baza încrederii de a investi și a contribui la dezvoltarea durabilă a țării.
„Noi insistăm că cea mai mare prioritate a Moldovei acum rămâne reformarea cardinală a sistemului judiciar din țara noastră. O monitorizare activă, controlarea funcției acesteia. Guvernarea actuală este solidară cu noi, dar această reformă, în opinia noastră, este implementată cu dificultate.”, Alexander Koss.
Reprezentantul unei firme cu capital străin din Orhei, fostul președinte al Legislativului, Igor Corman, a spus că acționarii vor continua să susțină întreprinderea și dezvoltarea durabilă chiar dacă întâlnesc dificultăți la nivel de administrație locală.
„În pofida multor greutăți care există, în pofida acestor riscuri de securitate regională, în pofida a unor probleme care se mai creează artificial de unele instituții care, cum se spune la mine în sat încurcă coada vacii cu ștampila primăriei, dar cred că în parteneriat cu guvernul vom reuși să depășim aceste probleme. Suntem determinați să menținem acest proiect în Moldova și să îl dezvoltăm în continuare”, A SPUS Igor Corman.
Asociația Investitorilor Străini din Rep. Moldova a fost creată în 2003 de către opt investitori străini: România, Japonia, Franța, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Turcia. În prezent, asociația are în componența sa peste 20 de companii, iar volumul total al investițiilor în economia națională se cifrează la circa 1 miliard 400 de milioane de euro.