Reorganizarea ÎMGFL-urilor în asociații de coproprietari în condominiu stagnează

  • 20 Octombrie 2020 17:21
Reorganizarea ÎMGFL-urilor în asociații de coproprietari în condominiu stagnează

Din cele 23 de întreprinderi municipale pentru gestionarea fondului locativ din capitală 22 sunt în proces de insolvabilitate. Deși, încă acum doi ani, Direcția generală locativ-comunală și amenajare recomanda, ca măsură pe termen lung, reorganizarea acestora în asociații de coproprietari în condominiu, acest lucru nu s-a întâmplat.

Contactat de IPN, șeful adjunct al DGLCA, Ghenadie Dubița, a declarat că ÎMGFL-urile se află în proces de insolvabilitate, însă decizia cu privire la lichidarea lor sau nu depinde de autoritățile publice locale. Decizia aparține administratorului întreprinderii municipale, numit prin hotărârea instanței. Potrivit responsabilului, deocamdată nu sunt informații dacă aceștia planifică sau nu să lichideze întreprinderile.

Ghenadie Dubița a menționat că cea mai viabilă soluție ar fi organizarea de către locatarii blocurilor a asociațiilor de coproprietari în condominiu. Și aceasta pentru că, în cazul în care administratorii vor decide lichidarea întreprinderii, există riscul să se creeze situația în care blocurile nu vor fi gestionate de către o organizație specializată. În opinia sa, administratorii înțeleg aceste riscuri și ei vor coordona acțiunile de lichidare a ÎMGFL-urilor cu trecerea blocurilor la asociații de proprietari. Există semnale că se dorește o sincronizare în acest sens.

Un alt aspect, spune vicedirectorul DGLCA, ține de faptul că administratorii sunt puși în situația că nu o pot lichida întreprinderea, atâta timp cât nu este clar cine va prelua gestionarea blocurilor.

Locatarii pot crea în orice moment aceste asociații, fără condiționări din partea administratorilor. Locatarii trebuie să vină cu această inițiativă. Or, nu poate administrația publică locală să facă lucrul acesta pentru ei. În cazul în care se organizează o asociație, se depune o cerere la Primărie, prin care se solicită să fie transmis blocul în gestiune. Cererea este procesată, iar apoi blocul este transmis în gestiunea acestei asociații de locatari.

Ghenadie Dubița spune că au fost operate modificări legislative care însă  nu au intrat în vigoare, dar ar putea debloca și impulsiona procesul de creare a asociațiilor de proprietari în condominiu. Un  impediment este nedorința proprietarilor de a-și asuma anumite obligații. Persistă percepția că ei își asuma obligații în plus. Însă neasumarea responsabilității față de starea blocului, duce la degradarea acestuia și devalorizarea proprietăților. Locatarii plătesc actualmente un leu pentru un metru pătrat, cu acești bani nu se fac lucrări de reparație. În consecință, proprietarii sunt ce care vor avea cheltuieli mai mari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău