Usatîi, învinuit alături de Plahotniuc și Platon în dosarul laundromatului rusesc. Reacția liderului Partidului Nostru (Anticoruptie)

  • 26 Aprilie 2020 18:00
Usatîi, învinuit alături de Plahotniuc și Platon în dosarul laundromatului rusesc. Reacția liderului Partidului Nostru (Anticoruptie)

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, este învinuit oficial în dosarul laundromatului rusesc. Vineri, Departamentul de anchetă al Ministerului de Interne din Federația Rusă i-a înaintat învinuirea pentru operațiuni valutare ilegale, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Interne. Președintele PPPN susține că învinuirea i-a fost aranjată la Moscova de către președintele Igor Dodon, se arată într-un material realizat de Anticoruptie.md.

Potrivit comunicatului, învinuirea i-a fost adusă lui Usatîi în cadrul dosarului intentat de Departamentul de anchetă din Federația Rusă în privința „membrilor unui grup criminal internațional care în perioada anilor 2013-2014, în urma operațiunilor valutare ilegale, au scos din Federația Rusă, prin intermediul băncii moldovenești Moldindconbank peste 500 de miliarde de ruble, potrivit sursei citate.

În document se mai arată că organizatorii schemei sunt Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii deținători ai cetățeniei Republicii Moldova și Federației Ruse, fiind dați în urmărire generală internațională.

Anchetatorii ruși susțin că schema consta în transferarea banilor de pe conturile unor firme controlate de Plahotniuc, Platon și Usatîii pe conturile deschise la Moldindconbank sub pretextul vinderii de valută, după care, mijloacele financiare erau radiate de pe conturi prin intermediul instanțelor de judecată din Republica Moldova. Ulterior, mijloacele financiare erau transferate pe conturile clienților grupării criminale, deținute în băncile europene.

Ministerul de Interne al Federației Ruse precizează că Renato Usatîi nu a dat curs citației și că învinuirea i-a fost înaintată prin intermediul avocatului său. Usatîi susține că dosarul este fabricat la insistența lui Igor Dodon, care i-ar fi aranjat învinuirea cu persoane influente din Rusia.

„Ceea ce s-a întâmplat la Moscova m-a pus în clasamentul celor mai mari acuzații care au existat vreodată pe globul pământesc. Am fost acuzat că aș fi organizat spălarea a 500 de miliarde de ruble rusești. După cursul valutar din 2014, înseamnă că eu aș fi spălat 16 miliarde de dolari americani. Despre această acuzare se discută din vara anului 2019, de când am revenit în Republica Moldova. Din momentul în care m-am întors în Republica Moldova, în iunie 2019, când a plecat Plahotniuc, Dodon, având frică de mine, a organizat ca toate site-urile din Federația Rusă, toate canalele Telegram să scrie că Usatîi s-a întors în Republica Moldova pentru a prelua laundromatul lui Plahotniuc și traficul de droguri și alte mizerii. Au pornit o campanie împotriva mea”, a declarat liderul PPPN în cadrul unei emisiuni televizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău