Remanieri în Procuratură // Cine este noul procuror interimar al Chișinăului (anticoruptie.md)
-
22 Martie 2020 19:14
Procurorul Oleg Afanasii va asigura interimatul funcției de șef al Procuraturii municipiului Chișinău, conform unui ordin semnat marți seara de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Ca și predecesorul său, Ștefan Șaptefrați, Oleg Afanasii a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice și anchete jurnalistice, scrie anticoruptie.md
Casa din Mileștii Mici
Oleg Afanasii deține în proprietate o casă de 132,9 metri pătrați, evaluată la 128,9 mii de lei, care i-a fost donată în 2007. Pe lângă casă se mai află o construcție auxiliară, de 27,6 metri pătrați, și un garaj, de 30,6 metri pătrați, potrivit declarației de avere și interese personale.
Gospodăria este situată în satul Mileștii Mici din raionul Ialoveni unde locuiește și adjunctul procurorului general, Ruslan Popov. Oamenii din sat susțin că Oleg Afanasii și-a construit singur gospodăria.
Afanasii ne-a declarat că gospodăria a aparținut bunicilor și a fost moștenită de părinții săi, care ulterior i-au donat-o. Omul legii recunoaște că după primirea donației, a investit în reconstrucția imobilelor. „Casa mea este în ograda părinților mei. Eu am reconstruit casa bunicilor și am refăcut gospodăria pe parcursul mai multor ani”, a precizat Afanasii.
Soția, angajată la firma lui Kitaeț
Oleg Afanasii a fost vizat într-o anchetă realizată de Centrului de Investigații Jurnalistice în 2015 pe când deținea funcția de șef-adjunct al Procuraturii sectorului Centru din Chișinău. Autorii investigației scriau că Mariana Afanasii, soția procurorului deținea o firmă în domeniul comerțului - Prorialia SRL, cu sediul în casa socrului său din orașul Ialoveni.
În anchetă se mai arăta, făcându-se referință la mai multor documente, inclusiv un act al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale cu privire la un control la această firmă, că întreprinderea își desfășura activitatea în Capitală, la adresa Mircea cel Bătrân, 2/2. Aici se află o stație pentru transportul public, unde, de fapt, activa și o firmă ce aparține fratelui procurorului, Ion Afanasii, care a reușit să ia în arendă de la Primăria Capitalei terenul de la această adresă, iar ulterior, chiar să-l privatizeze.
Inițial, pentru tot teritoriul, familia procurorului a fost obligată, în urma unui contract încheiat cu Municipalitatea, să plătească arenda anuală de doar 1.085 de lei. Între cele două părți a apărut un litigiu, pentru că firma nu ar fi plătit arenda. Până la urmă însă, firma familiei procurorului a câștigat procesul, pe motiv că juristul Primăriei nu s-a prezentat la procesul de judecată.
Mai multe detalii pe anticoruptie.md