Reluarea negocierilor și alegerea unui nou lider la Tiraspol nu va impulsiona rezolvarea conflictului

  • 27 Decembrie 2016 14:35
Reluarea negocierilor și alegerea unui nou lider la Tiraspol nu va impulsiona rezolvarea conflictului

Reluarea negocierilor în formatul ”5+2” și alegerea unui nou lider la Tiraspol nu va impulsiona rezolvarea diferendului transnistrean. De această părere sunt experții de la IDIS Viitorul, care susțin că în pofida relansării discuțiior în format lărgit lucrurile nu s-au schimbat prea mult, iar pentru Republica Moldova este complicat să avanseze în acest domeniu.

Reluarea negocierilor în formatul „5+2” nu a însemnat și avansarea în procesul soluționării diferendului, consideră experții IDIS „Viitorul”. Tergiversarea soluționării conflictului transnistrean ar avea mai multe cauze, una dintre ele fiind abordarea selectivă a subiectelor discutate la negocieri. Chiar dacă partea moldovenească a insistat să fie incluse și alte subiecte, a fost agreată doar agenda propusă de autoritățile transnistrene, care au avut sprijinul Federației Ruse. 

”E foarte greu să avansăm pe subiectul negocierilor atunci când se discută doar subiecte din coșul întâi și doi, și nu și subiecte din coșul trei și în special statutul trupelor militare a Federației Ruse din regiunea transnistreană și o altă problemă este curtizarea excesivă a autorităților din Tiraspol a subiectelor care sunt discutate și e greu să avansăm pe subiectele de interes comun”, a declarat expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca.

În opinia expertului Valentin Lozovanu în actualul context regional rezolvarea conflictului transnistrean este complicată.

”Contextul internațional este foarte nefavorabil pentru soluționare, având în vedere criza din ucraina și politica de sancțiuni, este foarte greu să-i aduci la masa de negocieri, pentru că este formatul 5+2, nu este conflict dintre două maluri, are implicații mult mai mari”, a declarat Valentin Lozovanu.

Totodată experții cred că desemnarea unei noi administrații la Tiraspol nu va schimba foarte multe în negocierile privind rezolvarea conflictului, iar deschiderea acestora va fi una parțială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău