Reluarea asistenței financiare pentru R.Moldova din partea UE va depinde de corectitudinea alegerilor din februarie, declară oficiali de la Bruxelles

  • 27 Noiembrie 2018 17:18
Reluarea asistenței financiare pentru R.Moldova din partea UE va depinde de corectitudinea alegerilor din februarie, declară oficiali de la Bruxelles

Reluarea asistenței financiare pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene va depinde în mare măsură de corectitudinea alegerilor parlamentare din februarie, au declarat astăzi doi oficiali de la Bruxelles, aflați în vizită la Chișinău. În același timp, ei au menționat și necesitatea unor măsuri urgente pentru a asigura independența justiției, combaterea corupției la nivel înalt și investigarea profundă a fraudei bancare.

Pe de altă parte, Guvernul susține că și-a îndeplinit toate angajamentele și sugerează că cerințele prea dure ale europenilor ar avea legătură cu perioada electorală. 

Oficialii europeni se află în vizită la Chișinău, pe fondul deteriorării continue a statului de drept și a democrației în Republica Moldova. Principalele îngrijorări țin de invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău, lipsa de progres în reforma justiției și combaterea corupției. De asemenea, Bruxellesul îi solicită Chișinăului să asigure alegeri parlamentare libere și corecte. Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate Christian Danielsson.

Oficialii europeni au reiterat decizia Bruxelles-ului de a suspenda asistența financiară pentru Republica Moldova deoarece nu a îndeplinit toate condițiile. Sprijinul financiar va fi redirecționat pentru proiecte concrete și cu impact direct asupra oamenilor. Reluarea programelor de asistență macrofinanciară și de suport bugetar va depinde de modul de organizare a alegerilor legislative, a precizat Directorul general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa și Asia Centrală Thomas Mayr Harting.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip susține că Guvernul și-a îndeplinit angajamentele pentru asistența financiară. El a sugerat într-o conferință de presă că europenii ar face partizanat politic.

Amintim că Republica Moldova a ratat un program de asistență financiară în valoare de 100 de milioane de euro, adică două miliarde de lei, după ce Parlamentul European și Comisia Europeană au considerat că situația democrației în Republica Moldova se înrăutățește.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău