Relațiile dintre SUA și Rusia se înrăutățesc, spune Vladimir Putin

  • 13 Iunie 2019 14:35
Relațiile dintre SUA și Rusia se înrăutățesc, spune Vladimir Putin

Președintele Vladimir Putin a declarat că relațiile dintre Moscova și Washington se înrăutățesc în continuare, notând într-un interviu difuzat joi că actuala administrație americană a impus zeci de sancțiuni Rusiei, relatează Reuters.

Putin a făcut această declarație înainte de summit-ul G20 din Japonia, care va avea loc la sfârșitul acestei luni și în cadrul căruia ar urma să se întâlnească cu președintele Donald Trump.

Relațiile dintre SUA și Rusia rămân tensionate de orice problemă, din Siria până în Ucraina, precum și de acuzațiile de interferență rusească în politica americană și pe care Moscova le neagă. "Relațiile noastre merg în jos, din rău în mai rău", a declarat Putin pentru postul de televiziune Mir. "Actuala administrație a aprobat, în opinia mea, zeci de decizii privind sancțiuni împotriva Rusiei în ultimii ani'', a explicat Putin.

Liderul rus a comparat prin contrastat relația tulbure a Moscovei cu Washingtonul cu ceea ce el a descris drept legătura înfloritoare cu China, o prietenie strategică profundă care i-a alarmat pe unii politicieni din SUA.

Trump a declarat miercuri jurnaliștilor că se va întâlni cu Putin la summitul G20 din Japonia, dar Kremlinul a anunțat cu o zi înainte că nu există încă discuții privind detaliile acestei întâlniri. El a mai spus că speră că Statele Unite vor avea "o relație minunată cu Rusia", dar a anunțat desfășurarea a 1.000 de militari americani în Polonia, un pas considerat de Varșovia ca un demers pentru a descuraja o potențială agresiune din partea Rusiei.

Într-o altă mișcare care va deranja sigur Moscova, Trump a spus că ia în considerare sancțiuni asupra proiectului de gazoduct Nord Stream 2 și a avertizat Germania asupra riscului de a deveni dependentă de Rusia pentru energie.

Putin, care a vorbit în favoarea Chinei aflată în conflict comercial cu Statele Unite, a spus în același interviu că speră că va avea legături mai strânse cu Washingtonul în pofida traiectoriei actuale a relației lor. "... Sperăm cu adevărat că bunul simț va domina în cele din urmă", a subliniat Putin.

''Împreună cu toți partenerii noștri, inclusiv partenerii noștri americani ... putem lua anumite decizii în cadrul următorului summit G20 care va fi constructiv și va crea condiții stabile necesare pentru cooperarea economică", a adăugat liderul de la Kremlin.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău