Relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina s-ar putea răci, consideră un expert

  • 29 Iunie 2019 09:07
Relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina s-ar putea răci, consideră un expert

În relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina ar putea începe o perioadă de răcire. De această părere este expertul portalului Regional Trends Analytics, Dorin Mocanu.

"Relațiile dintre țări vor trece cu siguranță printr-o ajustare, cel puțin pentru că în sistemul politic al Republicii Moldova au fost incorporat aproape cu forța, sub presiunea SUA, UE și a Rusiei, Partidul Socialiștilor și Președintele Igor Dodon. Aceștia, în realitățile de astăzi, participă activ la redistribuirea resurselor puterii, întărindu-și consecvent pozițiile politice", scrie Mocanu, citat de INFOTAG.

"Există toate motivele să presupunem că autoritățile de la Kiev au primit cu mare precauție decizia coaliției de guvernământ de a-i oferi lui Igor Dodon controlul asupra organelor-cheie de securitate, în special SIS, care a asigurat cea mai mare parte a acțiunilor de neutralizare a factorului rusesc în regiune și de filtrare a cetățenilor ruși la frontiera de stat", a spus expertul.

Potrivit lui Mocanu, "prima rândunică în relațiile dintre cele două țări a venit de pe câmpurile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei".

"Kievul probabil că a calificat drept un gest destul de neprietenos votul Moldovei la APCE pentru revenirea delegației Rusiei, aceasta fiind lipsită de dreptul de vot acum cinci ani în legătură cu evenimentele binecunoscute din Crimeea și Ucraina. Din câte se pare, autoritățile actuale ale Moldovei pot oferi în continuare o serie întreagă de surprize în ceea ce privește Ucraina, însă deja la etapa actuală Kievul are un motiv bun pentru a-și reconsidera pozițiile în relațiile cu Chișinăul", a spus Mocanu.

El nu exclude că "Ucraina va încerca să se regrupeze pe direcția moldovenească, cu consecințe foarte dureroase pentru Chișinău".

"Primul lucru pe care ar trebui să-l așteptăm este înăsprirea regimului de control la frontiera moldo-ucraineană. În același timp, crește mult riscul ca autoritățile de la Kiev să reia planurile de construcție a celor șase hidrocentrale pe Nistru, precum și conservarea proiectului de control comun la frontieră. Cel mai probabil, în viitorul apropiat, Kievul nu va primi 100% garanții că pe teritoriul Ucrainei nu vor ajunge structuri de forță moldovenești afiliate serviciilor speciale rusești. Mai ales că în contextul influenței evidente a Moscovei asupra Președintelui Dodon, care a preluat Serviciul de Informații și Securitate, un astfel de scenariu nu pare deloc fantastic", consideră expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău