Regulamentul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică. Cum se va stabili cine poate primi compensații

  • 12 Octombrie 2022 09:02
Regulamentul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică. Cum se va stabili cine poate primi compensații

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Regulamentul stabilește procedura de acordare a categoriei de vulnerabilitate, modalitatea de plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie și modul de înregistrare a consumatorului în sistemul de vulnerabilitate energetică pentru a beneficia de compensații, scrie Bizlaw.md.

Conform proiectului, pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate, înregistrarea în sistemul informațional ”Vulnerabilitatea energetică” va fi efectuată în două moduri: individual sau asistat.

În cazul înregistrării individuale, persoanele vor completa un formular electronic, în care vor indica locul de trai, componența gospodării casnice, veniturile medii ale fiecărui membru al familiei, codul de identificare a consumatorului casnic în factură ș.a.

Persoanele care nu dispun de echipamente, nu au acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a se înregistra individual pe platformă, vor fi asistate de bibliotecari sau de asistenții sociali comunitari. În acest caz, solicitantul va completa o cerere în format fizic, iar datele vor fi introduse ulterior în sistemul informațional de către registratori.

Solicitanții se vor putea înregistra pe platforma compensatii.gov.md o singură dată pe an și vor putea face modificări la datele declarate în primele cinci zile de la înregistrare.

Pentru stabilirea nivelului de vulnerabilitate vor fi urmați șapte pași:

  • testul de non-vulnerabilitate;
  • stabilirea minimului de cheltuieli ale gospodăriei casnice;
  • stabilirea venitului global lunar al gospodăriei casnice;
  • calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei;
  • calculul costului energiei în perioada rece a anului pentru gospodăria casnică;
  • stabilirea raportului dintre cheltuielile pentru resursele energetice și veniturile gospodăriei casnice;
  • atribuirea categoriei de vulnerabilitate.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică consumatorilor casnici se va efectua în baza unui coeficient, calculat ca raport exprimat în procente între cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei.

Pentru locurile de consum care nu au fost înregistrate de solicitanți în sistemul informațional va fi atribuită categoria de vulnerabilitate energetică medie.

Menționăm că, după aprobarea Regulamentului de către Guvern, urmează a fi lansată platforma online compensații.gov.md, elaborată cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova, iar familiile vor putea să se înregistreze pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Ulterior, printr-o altă hotărâre de Guvern, va fi stabilită mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie, care va fi acordată direct în facturile pentru energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău