Regulamentul cu privire la modul de repartizare a consumului de energie termică între locatarii blocurilor, inclusiv cei deconectați de la sistemul centralizat de încălzire, adoptat de Executiv

  • 04 Octombrie 2023 11:51
Regulamentul cu privire la modul de repartizare a consumului de energie termică între locatarii blocurilor, inclusiv cei deconectați de la sistemul centralizat de încălzire, adoptat de Executiv

Guvernul a adoptat modificări la Regulamentul cu privire la modul de repartizare a consumului de energie termică între locatarii blocurilor, inclusiv cei deconectați de la sistemul centralizat de încălzire. Noua metodologie ține cont de specificul fiecărui bloc și apartament și face ca această plată să fie mai individualizată, transmite Ministerul Energiei.

Decizia vine după ce anul trecut Curtea Constituțională a declarat neconstituțională precedenta metodologie, iar calculele făcute de producătorii de energie termică din Bălți și Chișinău au fost contestate de mai mulți consumatori. Prin această intervenție, crește rolul gestionarilor fondului locativ, iar cetățenii vor primi facturi cu mai multe detalii despre cum s-a calculat această plată, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În urma analizei, inclusiv a practicii din anul trecut, noi venim cu ajustări care țin de formulă, modul de aplicare și informare a consumatorilor. Una din problemele pe care le-am constatat a fost nu atât calculele, ci parametrii despre bloc incluși, cu date depășite și eronate”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Administratorilor de blocuri li se propune o formulă de calcul, dar dacă ei nu vor fi de acord, pot să vină cu propriul mecanism de repartizare a agentului termic care intră în imobil.

Anterior toți proprietarii de apartamente debranșați achitau o plată de 5%, ulterior 10% din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului, indiferent dacă locuiau la mijlocul blocului, la colț sau la mansardă.

În trecut s-a constatat, iar unii gestionari de blocuri au confirmat că au întâlnit cazuri când consumatori debranșați de la sistemul centralizat de termoficare nu au pornit centralele autonome, profitând de căldura prin trasnfer de la cei conectați la sistemul centralizat. Prin urmare, documentul aprobat vine să facă mai multă echitate în această privință.

Noua metodologie urmează a fi aplicată odată cu începerea sezonului de încălzire 2023-2024.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău