OPINIE | OSCE ar avea mai degrabă propria agendă în problema transnistreană, care nu tot timpul ar fi în interesele R.Moldova
-
19 Iulie 2018 11:17
Parlamentul R. Moldova a discutat astăzi, 19 iulie, în cadrul unui platforme privind reintegrarea țării evoluțiile din ultimul timp în privința reglementării conflictului transnistrean.
În discuție s-au aflat ultimele decizii protocolare semnate de Chișinău cu Tiraspolul, în special admiterea în transportul internațional a automobilelor înmatriculate în regiunea transnistreană, a declarat șeful Legislativului, Andrian Candu.
În cadrul platformei parlamentare de consultare privind reintegrarea R. Moldova au fost abordate mai multe subiecte legate de situația din zona de securitate, inclusiv mișcările de trupe ale Federației Ruse în regiunea transnistreană din ultima perioadă.
Andrian Candu crede că aceste mișcări ar avea legătură și cu rezoluția ONU din iunie privind retragerea muniției și a militarilor ruși din stânga Nistrului. În opinia Chișinăului, mecanismele de alertă în cadrul OSCE, în cazul unor asemenea situații, funcționează cu deficiențe și ar trebui perfecționate, a declarat președintele Parlamentului:
„Trebuie să constatăm că mecanismele de alertă în cadrul OSCE nu sunt perfecte. Ceva nu funcționează, ceva e putred, atunci când există semnale, există constatări, fotografii, imagini video, informație clară și reprezentanții OSCE ori nu văd, ori nu vor să vadă, ori nu știu cum să transmită informația și să-i sesizeze pe cei implicați în formatul discuțiilor”.
În ultima perioadă se crează imprsia că OSCE ar avea mai degrabă propria agendă decât promovarea și susținerea intereselor R. Moldova, este de părere și analistul politic Ion Tăbârță.
„Republica Moldova se confruntă cu o problemă militară. De aceea, agenda OSCE trebuie să fie racordată la interesele Chișinăului. Dar, în ultima perioadă, se creează impresia că OSCE ar avea mai degrabă propria agendă în problema transnistreană, care nu tot timpul ar fi în interesele R. Moldova. OSCE caută calea de mijloc între Chișinău și Tiraspol, cu toate că nu ar fi corect”.
Un alt subiect discutat s-a referit la recenta numire a lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant al Rusiei responsabil de relațiile economice cu Republica Moldova.
La discuțiile cu deputații au participat reprezentanți ai Biroului pentru Reintegrare, Comisiei Unificate de Control, Ministerului Apărării și ai Serviciului de Informații și Securitate.