Regizorul român Cristi Puiu va fi invitatul special la ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău

  • 03 Septembrie 10:14
Regizorul român Cristi Puiu va fi invitatul special la ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău

Cunoscutul regizor român Cristi Puiu, considerat inițiatorul Noului Cinema Românesc, va fi invitatul special al ediției a zecea a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău, care va avea loc în perioada 26 - 29 septembrie curent, la Cinematograful Cineplex-Loteanu.

În premieră pentru R. Moldova, ZFR va prezenta cel mai nou film realizat de Cristi Puiu, „MMXX” (2023), care a făcut parte din competiția Festivalului Internațional de la San Sebastian. La această ediție aniversară, ZFR îi dedică celebrului cineast secțiunea Focus, care va mai cuprinde „Marfa și banii” (2001), debutul regizorului, selectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, și „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), câștigător al secțiunii Un Certain Regard de la Cannes.

Regizorul român Cristi Puiu va fi invitatul special la ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău

Co-producție România-Moldova, „MMXX” prezintă patru scurte momente în timp care surprind rătăcirile unor suflete blocate la răscrucea istoriei. O tânără terapeută, vizibil distrasă din motive necunoscute, se strecoară puțin câte puțin în plasa chestionarului pe care clienta sa ar trebui să îl completeze. Fratele ei mai mic, îngrijorat de pregătirile pentru aniversarea sa și fără să-și dea seama cât de nepotrivite sunt pretențiile sale, se trezește prins într-o poveste mult mai mare decât poate duce. Soțul terapeutei, îngrijorat de starea de sănătate în legătură cu o posibilă contaminare cu SARS COV 2, ascultă o poveste stranie în care a fost prins colegul său de la ambulanță în urmă cu mult timp, în așteptarea următorului apel de urgență. Un inspector de la brigada de crimă organizată, tulburat de moartea recentă a unuia dintre colegii săi, se trezește prins într-o poveste întunecată în timp ce interoghează o tânără.

Regizorul român Cristi Puiu va fi invitatul special la ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău

Filmul va fi proiectat în prezența lui Cristi Puiu, a producătoarei Anca Puiu, a producătorului Sergiu Cumatrenco Jr. și a echipei din R. Moldova.

În „Marfa și banii”, un tânăr din Constanța care deține propria afacere (vinde la geamul apartamentului) își dorește să se extindă și să-și cumpere chioșc, dar nu are deocamdată mijloace. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparență simplu: o geantă care trebuie dusă la București, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conține anumite lucruri care îi interesează și pe alții. Convins la început că și-a vândut doar serviciile, tânărul înțelege, când este prea târziu, că și-a vândut, de fapt, conștiința. „Marfa și banii” a adus un suflu proaspăt cinematografiei române la momentul apariției, fiind considerat primul film al Noului Val.

Regizorul român Cristi Puiu va fi invitatul special la ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău

„Moartea domnului Lăzărescu” este filmul care a consolidat reputația Noului Cinema Românesc, în special pe plan internațional, fiind ales printre cele mai bune filme din întreaga lume în anul 2005. Domnul Lăzărescu, un bătrân singur în vârstă de 63 de ani, se simte rău și cheamă Salvarea. Când aceasta sosește, asistenta decide că bătrânul trebuie dus la spital. Odată ajunși acolo, sunt trimiși la un alt spital și apoi la un altul.

Regizorul român Cristi Puiu va fi invitatul special la ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău

Născut la București în 1967, Cristi Puiu a studiat pictura un an, apoi regia la Școala superioară de arte vizuale din Geneva, pe care a absolvit-o în 1996. După ce s-a întors în România, a continuat să picteze și să facă filme, realizând câteva scurtmetraje de ficțiune și documentare. A debutat în regia de lungmetraj cu „Marfa și banii” (2001). În 2004, scurtmetrajul „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” i-a adus trofeul Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Au urmat „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), „Aurora” (2010), „Trei exerciții de interpretare” (2013), „Sieranevada” (2016), „Malmkrog” (2019) și „MMXX” (2023). Este considerat unul dintre cei mai importanți cineaști români din toate timpurile.

Secțiunea Filme Noi de la ZFR Chișinău, anunțată deja și din care face parte și „MMXX” (2023, r. Cristi Puiu), va mai cuprinde lungmetrajele „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024, r. Emanuel Pârvu), „Familiar” (2023, r. Călin Peter Netzer), „Anul nou care n-a fost” (2024, r. Bogdan Mureșanu), „Săptămâna Mare” (2024, r. Andrei Cohn) și „Warboy” (2023, România-Moldova, r. Marian Crișan), precum și scurtmetrajul „Casa neagră” (2024, România-Moldova, r. Dumitru Grosei).

În curând vor fi anunțate secțiunile Retro, Filme pentru copii, Scurtmetraje studențești de arhivă și Masterclass, precum și programul complet al festivalului.

Cu ocazia împlinirii a zece ani, ZFR va merge în premieră în această toamnă în zece orașe din Republica Moldova. În afară de Chișinău, vor mai fi proiecții în alte nouă orașe: Hâncești (26 septembrie), Nisporeni (27 septembrie), Călărași (28 septembrie), Orhei (29 septembrie), Ungheni (3 octombrie), Florești (4 octombrie), Bălți (5-6 octombrie), Căușeni (10 octombrie) și Cahul (12-13 octombrie).

ZFR este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România.

Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a X-a este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
16,63
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
20
Wed
18
Thu
18
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău