Regiunile Xinjiang și Tibet, ''exemple strălucitoare'' ale progreselor Chinei în materie de drepturile omului (ministru de externe)

  • 22 Februarie 2021 15:32
Regiunile Xinjiang și Tibet, ''exemple strălucitoare'' ale progreselor Chinei în materie de drepturile omului (ministru de externe)

Dezvoltarea socio-economică în Xinjiang și în Tibet constituie un ''exemplu strălucitor'' al progreselor Chinei în materie de drepturile omului, a declarat luni Wang Yi, ministrul chinez al afacerilor externe, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Afirmațiile sale intervin într-un context de critici în creștere din partea țărilor occidentale, cu SUA în frunte, în ceea ce privește tratamentul rezervat de către Beijing minorității musulmane a uigurilor în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei.

Wang Yi a făcut aceste afirmații cu câteva ore înainte de intervenția în fața Consiliului ONU pentru drepturile omului, prevăzută să aibă loc prin videoconferință.

Potrivit unor studii ale unor institute americane și al unuia australian, cel puțin un milion de uiguri au fost internați în "lagăre" în Xinjian și sunt supuși unor practici precum "muncă forțată" sau "sterilizări forțate".

China dezminte categoric ultimele două acuzații și afirmă că "lagărele" sunt "centre de formare profesională" menite să îndepărteze populația de extremismul religios și de separatism, după numeroase atentate criminale comise împotriva civililor de către uiguri.

"Noi credem că dreptul la subzistență și la dezvoltare sunt drepturi ale omului fundamentale, de o importanță primordială", a afirmat Wang Yi în cadrul unui forum de la Beijing consacrat relațiilor sino-americane.

"Am eliminat sărăcia extremă pentru prima dată (...) Locuri locuite de minorități etnice, precum Xinjiang și Tibet, s-au dovedit a fi exemple strălucitoare de progrese în China în materie de drepturi ale omului", a adăugat el.

Potrivit lui Wang Yi, într-un interval de circa 60 de ani, PIB-ul per locuitor în Xinjiang a crescut de aproape 40 de ori, iar speranța de viață a crescut de la 30 la 72 de ani.

Departamentul de Stat al SUA a calificat tratamentul aplicat uigurilor drept "genocid".

În fața Consiliului ONU pentru drepturile omului, ministrul "va împărtăși filosofia, practica și experiența Chinei în materie de protecție a drepturilor omului", a declarat luni un purtător de cuvânt al MAE chinez.

Beijingul este acuzat de organizații internaționale care militează pentru apărarea drepturilor omului de reprimarea religiei, culturii și a oricărei tentative de separatism în Tibet (sud-vestul Chinei).

Guvernul chinez susține că protejează libertatea de cult în această regiune și că a investit enorm pentru a o moderniza și a crește nivelul de trai.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău