Regiunea transnistreană trebuie să achite pentru gaz / Expert: „Ei s-au obișnuit că să primească gaze și să nu achite, cu asta se laudă”

  • 14 Septembrie 2022 14:47
Regiunea transnistreană trebuie să achite pentru gaz / Expert: „Ei s-au obișnuit că să primească gaze și să nu achite, cu asta se laudă”

În cazul în care de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaz către Republica Moldova, statul nostru ar putea cumpăra gaz din România, susține Maia Sandu. Ce ține de regiunea transnistreană, aceasta va fi alimentată cu gaz doar dacă va plăti pentru el. Expertul în energetică Ion Preașcă a declarat pentru Radio Chișinău că într-un astfel de scenariu, regiunea transnistreană trebuie să achite pentru gaz.

Șefa statului a declarat în cadrul unei emisiuni la TV8, că dacă Gazpromul nu va mai livra gaze naturale către R. Moldova, statul nostru va putea cumpăra gaz din România. Ce ține de regiunea transnistreană care achită un preț foarte mic pentru gazele naturale din Rusia și pentru care R. Moldova a acumulat o datorie de peste 8 miliarde de dolari față de Gazprom, pentru gazul din România va trebuie să achite.

Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuși să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a precizat șefa statului.

Ion Preașcă, expert în energetică menționează că este o normalitate ca cei din stânga Nistrului să achite pentru gazul consumat.

 „Ceea ce as spus doamna președinte faptul că regiunea transnistreană trebuie să achite pentru gaz, asta este o normalitate. Ei s-au obișnuit că să primească gaze și să nu achite. Ei cu asta se laudă, că le ei e bine, nu achită gazul, totul e mai ieftin e rai, dar nu văd ca cineva să dea busna și să se mute acolo cu traiul chiar dacă au energie și gaz ieftin”, menționează Preașcă.

Expertul susține că cel mai probabil Rusia nu va sista livrările de gaze, dar le va micșora, însă la fel ne putem aștepta și la alte scenarii.

 „Rusia cel mai probabil nu va sista livrările, doar le va micșora, dar în ultimul timp știm că Rusia nu acționează conform logicii. Ar putea da vina pe Ucraina că a blocat transportarea gazului prin conducte, sau poate cădea o rachetă pe stația de pompare a gazului”, spune Ion Preașcă.

Cât despre datoria R. Moldova față de Gazprom, expertul susține că aceasta ar fi depășit suma de 8 miliarde de dolari.

Datoria regiunii transnistrene față de Gazprom a depășit cifra de 8 miliarde de dolari, datele acum nu sunt publice. Au închis accesul la aceste date și Rusia și regiunea transnistreană, dar cifra datoriile a trecut peste 8 miliarde de dolari”, punctează Ion Preașcă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău