Regiunea transnistreană ar putea RATA oportunitățile Acordului de Asociere

  • 21 Septembrie 2015 17:43
Regiunea transnistreană ar putea RATA oportunitățile Acordului de Asociere

Regiunea transnistreană ar putea rata oportunitățile Acordului de Asociere, la începutul anului viitor, atunci când actualele Preferințe Comerciale Autonome acordate de UE vor expira, fiind înlocuite cu taxe de import.

Aceasta ar prejudicia economia regiunii cu circa 5 procente din PIB, potrivit unui studiu realizat de Expert Grup în colaborare cu Centrul de Studii Politice Europene la Bruxelles.

Autorii studiului sunt de părere că implementarea Acordului de Asociere este crucială pentru regiunea transnistreană, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic. Autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol nu au ajuns la consens asupra unui mecanism clar privind implementarea Acordului de Asociere în regiune, susțin experții. Implementarea Acordului de Asociere în regiunea transnistreană ar fi posibilă în cazul în care va fi asigurat un dialog constructiv Chișinău-Tiraspol.

Experții recomandă evitarea ,,terminologiei sensibile" cum ar fi Acord de Asociere, integrare europeană sau liberalizarea comerțului, eliminarea treptată a taxelor la import cu perioade de tranziție de la 3 la 10 ani pentru cele mai sensibile produse (îmbrăcăminte, încălțăminte, animale și produse de origine animală). În același timp, administrația de la Tiraspol ar trebui să pună în aplicare o reformă fiscală amplă, susținută de partenerii occidentali ai Republicii Moldova.

Totodată, experții recomandă includerea părții transnistrene în diferite programe europene, crearea unei platforme comune de comunicare formată din experți și oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului.

Reticența față de Acordul de Asociere ar trebui abordată prin prisma faptului că Rusia are o influență foarte puternică în regiune, în timp ce pârghiile Chișinăului și a Bruxelles-ului sunt relativ slabe, mai constată studiul.

Deși depinde de piața UE la capitolul exporturi, Transnistria este mult mai dependentă de importurile din Rusia, care acoperă inclusiv deficitul bugetar al regiunii și susține puternic ,,rubla transnistreană”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău