Regiunea separatistă transnistreană a fost pusă de Lituania pe o listă a „statelor și teritoriilor ostile”

  • 31 Martie 2022 12:44
Regiunea separatistă transnistreană a fost pusă de Lituania pe o listă a „statelor și teritoriilor ostile”

Regiunea separatistă transnistreană a fost pusă de Lituania pe o listă a „statelor și teritoriilor ostile”, în baza căreia Ministerului lituanian al Economiei a decis că nu va mai face comerț cu companiile ce provin din aceste state sau regiuni separatiste, precum și că va rezilia contractele deja încheiate cu acestea, scrie g4media.ro.

Potrivit sursei citate, pe lista guvernului lituanian se află Rusia, Belarus, Crimeea anexată, teritoriul necontrolat al Transnistriei de către guvernul Republicii Moldova și teritoriul necontrolat al Abhaziei și Osetiei de Sud de către Georgia.

„Până acum, autoritățile contractante nu au avut motive să respingă licitații sau să rezilieze contracte publice în care bunurile oferite provin din țări cu risc sau în care furnizorii sunt legați de astfel de țări. Conform listei aprobate de „state ostile”, contractorii lituanieni vor putea lua decizia să nu finanțeze aceste state ostile prin achiziții publice ”, a declarat ministrul Economiei și Inovării din Lituania, Aušrinė Armonaitė.

Parlamentul lituanian – Seimas – a adoptat pe 17 martie modificări la legile privind achizițiile care impun astfel de restricții, iar guvernul a fost împuternicit să stabilească o listă a statelor ostile.

Deciziile Parlamentului și Guvernului de la Vilnius vin la doar două zile, după ce pe 15 martie, o rezoluție APCE a declarat regiunea sepatistă transnistreană a Republicii Moldova drept „teritoriu aflat sub ocupația Rusiei”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău