Regiunea Herson, parțial cucerită de trupele ruse; Zelenski către UE : Dacă nu ajutați Ucraina, războiul va fi la porțile voastre

  • 24 Februarie 2022 19:37
Regiunea Herson, parțial cucerită de trupele ruse; Zelenski către UE : Dacă nu ajutați Ucraina, războiul va fi la porțile voastre

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut joi liderilor europeni să ajute urgent țara sa care este acum atacată de Rusia, ale cărei forțe au preluat controlul mai multor părți din sudul țării, relatează agențiile EFE și DPA, potrivit Agerpres.

''Dacă dumneavoastră, stimați lideri europeni, lideri mondiali, lideri ai lumii libere, nu ne ajutați, și nu ne ajutați bine, mâine războiul va ajunge la porțile voastre'', a avertizat Zelenski într-un discurs transmis pe Facebook.

Într-un alt mesaj, pe Twitter, el a menționat că i-a cerut președintelui francez Emmanuel Macron crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv deconectarea acesteia de la sistemul SWIFT de tranzacții financiare, și alte măsuri care să poată ''opri agresorul''.

La ordinul președintelui Vladimir Putin, care a acuzat ''abuzurile și genocidul regimului de la Kiev'' față de rusofonii din estul separatist al Ucrainei și ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanțiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineață o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri cu rachete de înaltă precizie asupra infrastructurii militare ucrainene, urmate de o ofensivă terestră pe mai multe fronturi.

În timp ce luptele se apropie de capitala Kiev, unde un aerodrom a fost cucerit de forțele ruse, autoritățile ucrainene au anunțat în cursul serii că au pierdut controlul și asupra unor zone din sudul țării. Conform unor surse ucrainene, un canal și o centrală hidroelectrică au fost de asemenea capturate de trupele ruse. Există acum temerea unei ofensive și asupra orașului-port Odesa.

Conform administrației din Herson, această regiune din sud este în prezent prezent parțial sub controlul trupelor ruse, inclusiv orașul Ghenicesk, iar în urma atacurilor armatei ruse au fost uciși 13 civili, dintre care doi copii, și nouă soldați ucraineni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău