Regina Elisabeta a II-a celebrează duminică 70 de ani de domnie într-o perioadă marcată de turbulențe

  • 04 Februarie 2022 19:06
Regina Elisabeta a II-a celebrează duminică 70 de ani de domnie într-o perioadă marcată de turbulențe

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va deveni duminică primul monarh din istoria țării care va sărbători împlinirea a 70 de ani de domnie, însă acest record este umbrit de absența soțului ei decedat în 2021, de mai multe conflicte în familia regală și de o stare de sănătate fragilă a suveranei, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Regina britanică va afla la Sandringham duminică, atunci când va fi marcat un dublu eveniment: moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952, și urcarea sa pe tron la vârsta de 25 de ani. Totodată, va fi prima celebrare importantă pe care suverana britanică o va marca fără soțul ei, prințul Philip, care a murit în aprilie 2021 la vârsta de 99 de ani.

În cele șapte decenii de domnie, Elisabeta a II-a a fost martoră a unor mari evenimente, de la greutățile postbelice și până la pandemia de COVID-19, însă ea a știut să se adapteze schimbărilor momentului, precum despărțirea prinților de Wales din celebrul "annus horribilis" 1992, moartea prințesei Diana în 1997, precum și provocărilor aduse de vremurile actuale, notează experții în istoria casei regale britanice.

Mamă a patru copii - Charles, Anne, Andrew și Edward - și având opt nepoți și 12 strănepoți, Elisabeta a II-a a avut în subordinea ei 14 prim-miniștri, de la Winston Churchill și până la Boris Johnson.

"Este cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, mai lungă decât cea a reginei Victoria. Iar ea a fost martora unor schimbări uriașe în timpul domniei sale, de la sfârșitul Imperiului britanic și până la intrarea și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Așa cum se întâmplă, perioada sa de domnie a avut suișuri și coborâșuri", a declarat Robert Hazell, expert constituțional la University College London (UCL).

Cu o sănătate devenită mai fragilă odată cu înaintarea în vârstă, regina britanică și-a restrâns angajamentele publice după ce medicii i-au recomandat la sfârșitul anului 2021 să se odihnească și să petreacă o noapte la spital pentru a efectua o serie de analize medicale. Totodată, pentru prima oară, suverana britanică a fost văzută mergând în public cu ajutorul unui baston.

Printre altele, regina Elisabeta a II-a a fost nevoită să-și anuleze participarea la Summitul pentru climă de la Glasgow (COP26) și la tradiționala comemorare a soldaților căzuți în luptă, o ceremonie organizată în noiembrie 2021 la Londra.

Pe lângă moartea soțului său Phillip, cu care s-a căsătorit în noiembrie 1947, regina Marii Britanii s-a confruntat și cu diverse probleme de ordin familial, precum scandalul în care este implicat fiul ei Andrew, duce de York, și declarațiile făcute de nepotul ei Harry și de soția acestuia, Meghan Markle.

Impactul acuzațiilor de agresiune sexuală formulate împotriva prințului Andrew au obligat-o pe regină să-i retragă fiului ei titlurile militare onorifice și titulatura de "Alteță Regală". După consultări cu moștenitorul tronului, prințul Charles, și cu nepotul ei William, regina a decis să se distanțeze de Andrew, a cărui prietenie cu omul de afaceri american Jeffrey Epstein, decedat în închisoare după condamnarea sa pentru abuzuri sexuale, a avut un mare impact asupra familei regale britanice.

Pe lângă problemele cu ducele de York, regina a fost nevoită să facă față și deciziei ducilor de Sussex, Harry și Meghan, de a părăsi Casa Regală și Marea Britanie, după acuzații de rasism formulate de Meghan Markle împotriva familiei regale.

Prințul Harry, care s-a stabilit în Statele Unite, prevede să lanseze anul acesta, cu ocazia Jubileului de Platină al reginei, o carte de memorii, iar specialiștii în istoria britanică se așteaptă ca el să critice din nou familia regală, așa cum a mai făcut-o și în alte ocazii.

Deși duminică se împlinesc 70 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a, celebrările oficiale, cu festivități stradale și o slujbă la catedrala Saint Paul din Londra, vor avea loc între 2 și 5 iunie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău