Regimul separatist de la Tiraspol, reacție la cererea de aderare la UE a R.Moldova: „Va schimba radical circumstanțele reglementării relațiilor moldo-transnistrene”

  • 04 Martie 2022 16:33
Regimul separatist de la Tiraspol, reacție la cererea de aderare la UE a R.Moldova: „Va schimba radical circumstanțele reglementării relațiilor moldo-transnistrene”

Regimul separatist de la Tiraspol a reacționat la decizia autorităților de Chișinău de a depune cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Potrivit unei declarații a așa-numitului minister de externe de la Tiraspol, aceasta este „o decizie geopolitică care va duce la schimbarea granițelor internaționale”, dar și la „schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relațiilor moldo-transnistrene”.

Depunerea de către R. Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict nerezolvat, fără a lua în considerare opinia părții transnistrene pune capăt procesului de soluționare, potrivit declarației.

Tiraspol cere conducerii R. Moldova să înceapă dialogul privind reglementarea relațiilor prin semnarea unui acord bilateral. Totodată, cere comunității internaționale să fie recunoscută Republica Moldovenească Transnistreană.

„În noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător. În același timp, facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma transnistrenilor. Republica Moldova, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, se mai arată în declarație. 

Menționăm că autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarațiile regimului de la Tiraspol. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău