Regimul separatist de la Tiraspol a blocat nejustificat mai multe drumuri în zona de securitate. Promo-LEX cere indentificarea de urgență a unor soluții

  • 31 Martie 17:43
Regimul separatist de la Tiraspol a blocat nejustificat mai multe drumuri în zona de securitate. Promo-LEX cere indentificarea de urgență a unor soluții

Regimul separatist de la Tiraspol a blocat nejustificat mai multe drumuri în zona de securitate, care fac legătura între localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale de Chișinău. Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a lansat mai multe apeluri către organismele internaționale și a purtat discuții cu ONG-urile care studiază problema transnistreană. Relatează Radu Osipov.

Tiraspolul a instituit stearea de urgență pe 17 martie și de atunci a impus restricții de circulație în zona de securitate și de intrare pe teritoriul controlat de regimul separatist. Cel mai mult au avut de suferit persoanele care locuiesc și muncesc pe maluri diferite ale Nistrului, profesorii, medicii, farmaciștii și fermierii cărora li s-a limitat accesul la terenurile lor.

Directorul executiv al Asociației Promo-Lex Ion Manole, susține că administrația de la Tiraspol a profitat de ocazie și a amplasat abuziv mai multe posturi de control, fără să coordoneze deciziile cu autoritățile de la Chișinău. Regimul separatist a blocat drumurile cu blocuri de beton, grămezi de pământ sau bârne de lemn.

„Sunt încălcate drepturile, în primul rând, ale agricultorilor din localitatea Cocieri. Aceste posturi se află la 2 km în interiorul satului. Mai există o problemă destul de serioasă, mă refer la circulația medicilor care locuiesc pe un mal al Nistrului și locuiesc pe celălalt”, a declarat Ion Manole.

Promo-Lex a cerut de la Guvern și Comisia Unificată de Control să găsească de urgență soluții pentru lichidarea blocajelor în preajma satelor Cocieri și Corjova, iar de la Procuratura Generală – să investigheze situația. Totodată, Promo-Lex face apel la diplomaților străini să monitorizeze tot ce se întâmplă din punct de vedere a respectării drepturilor omului.

La fel, asociația cere convocarea unei ședințe la acest subiect, la care să participe experți sectoriali, mediatorii și observatorii din formatul „5+2”.

Amintim că vicepremierul Cristina Lesnic le-a solicitat oficialilor OSCE și Consiliului Europei să se implice pentru a permite libera circulație a medicilor și profesorilor în zona de securitate de pe Nistru

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2
Ceață
Umiditate:92 %
Vint:1,5 m/s
Sat
3
Sun
3
Mon
2
Tue
4
Wed
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău