Regimul de la Tiraspol ar fi închis toate casele de schimb valutar, doar băncile oferă valută (Revista presei)
-
13 Aprilie 2022 09:14
Revista presei - 13 aprilie 2022.
Ziarul de Gardă scrie că „polițiștii de frontieră din Ucraina intensifică măsurile de securitate la granița cu Republica Belarus și pe segmentul regiunii transnistrene a R. Moldova, în contextul situației tensionate din Ucrainei după invazia rusă asupra statului vecin. Anunțul în acest sens a fost făcut marți, 12 aprilie, de reprezentantul Poliției de Frontieră din Ucraina, Andriy Demcenko. „La granița cu Moldova, pe segmentul cu Transnistria, și la granița cu Belarus au fost sporite măsurile de securitate pentru a preveni escaladarea în aceste direcții... suntem gata să luăm măsuri în aceste direcții dacă inamicii vor încerca să ajungă pe acolo în Ucraina”, a spus Demcenko.
Regimul de la Tiraspol ar fi închis toate casele de schimb valutar, doar băncile oferă valută, informează portalul Zona de Securitate. Piața valutară din regiunea transnistreană se află într-o situație dificilă din cauza căderii rublei rusești, dar și deficitului valutar de durată. Dacă în luna noiembrie a anului trecut instituțiile bancare din regiune susțineau că sunt prea mulți lei în Transnistria și solicitau că pentru bunurile din regiune agenții economici moldoveni să se răsplătească cu dolari, euro și lire, acum au fost închise toate casele valutare private din regiune. Doar băncile mai vând valută. Regimul nu a anunțat motivul pentru care a restricționat activitatea caselor valutare din regiune. Experți economici au explicat că unul din motivele închiderii acestora este deficitul valutar care era semnificativ încă din 2018, iar pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina acesta s-a acutizat și mai tare. Un alt motiv ar fi că regimul nu vrea să arate populației deprecierea rublei rusești, scrie publicația Zona de Securitate.
Europa Liberă scrie despre „Efectele războiului din Ucraina asupra celebrării zilei de 9 mai la Chișinău. Peste mai puțin de o lună, Moldova va comemora, în rând cu alte țări, sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa prin capitularea Germaniei naziste, în mai 1945. În Moldova, care privește ba spre vest, ba spre est, această sărbătoare este aproape de fiecare dată prilej de dezbinare pe linii geopolitice. Anul acesta, confruntarea între pro-occidentali și pro-ruși se anunță chiar mai acerbă, după ce guvernarea PAS a anunțat interzicerea unor simboluri rusești care, în viziunea ei, capătă semnificații mai sinistre din cauza conflictului armat din Ucraina vecină. Doi deputați socialiști, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus marți o plângere la Curtea Constituțională împotriva interzicerii de simboluri. Legea a fost votată în două lecturi de deputații PAS în ședința plenară a legislativului de săptămâna trecută, în lipsa opoziției, iar unul dintre autorii ei, Lilian Carp, a spus Europei Libere că ea ar trebui să intre în vigoare în următoarele două săptămâni, ceea ce înseamnă că la 9 mai panglicile bicolore negru-portocaliu ar putea fi deja interzise. În special aceste panglici erau până acum un atribut frecvent utilizat în acțiunile comemorative dedicate războiului doi mondial de la început de mai. Legea nouă mai interzice două simboluri, reprezentate de literele „Z” și „V”, considerate reprezentări ale invaziei ruse din Ucraina. În privința acestora socialiștii nu au avut vreun comentariu, dar în ce ține de panglici, ei s-au declarat hotărâți să treacă peste lege, spunând că nu vor renunța la ele pe 9 mai 2022, scrie Europa Liberă.
Dodon provoacă cetățenii să săvârșească infracțiuni. În alte state pedeapsa prevede închisoare de la 3 luni la 3 ani, titrează Timpul. „Pe data de 9 Mai, mergem cu toții la marșul victoriei, cu panglica sf. Gheorghe!”, anunță Igor Dodon la postul NTV controlat de prietenul său Furculiță, cu care luau bani de la Plahotniuc, amintește publicația.
Portalul Deschide.md reține declarația grupului PAS din CMC: Ceban fură bani din Bugetul Civil Chișinău pentru propagandă politică și campanie electorală, după cum titrează publicația. Fracțiunea PAS din CMC a depistat mai multe nereguli prin care primarul Ion Ceban ar fura din banii municipali, mai exact din cele 3 milioane de lei destinate la Bugetul Civil 2022 pentru a-și face propagandă politică prin intermediul unor instituții media și persoane afiliate. „În acest an primarul Ion Ceban, a încălcat principiile democrației participative și a selectat un șir de proiecte pentru a-și face PR personal și pentru a-și remunera oameni din anturajul său din banii publici. Concursul a fost parțial mimat și numai 10 din 28 proiecte au fost selectate, dintre care doar unul este de infrastructură”, a declarat consilierul PAS din CMC, Zinaida Popa, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit consilierilor PAS, aproape jumătate de milion de lei au fost oferiți pentru 3 proiecte depuse de 3 instituții media private, însă două dintre acestea au același proprietar, iar adresa juridică este aceeași. „Se pare că primarul Ion Ceban se pregătește de alegerile locale și investește bani publici pentru a-și spăla imaginea în campania electorală”, afirmă consilierii PAS.