Ion Leahu: „Dacă ambasadorii vor merge din când în când la Tiraspol, ar da de înțeles că UE ar putea să revadă relațiile comerciale cu agenții economici din regiune”
-
29 Septembrie 2022 15:11
Așa-zisa ”judecătorie” a orașului Tiraspol l-a condamnat zilele trecute pe un activist civic din regiunea transnistreană la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Victor Pleșcanov, în vârstă de 58 de ani, a criticat războiul din Ucraina iar în ultimii ani a avut permanent un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în stânga Nistrului, de armata rusă, după cum a anunțat astăzi Asociația Promo LEX. În opinia analiștilor, astfel de cazuri vor avea loc atât timp cât conflictul transnistrean nu este soluționat.
In acest caz intervenția și presiunea ambasadelor țărilor Uniunii Europene la Chișinău, este mai mult decât imperioasă, spun ei.
Activistul Victor Pleșcanov se află închis, în așa-numitul Izolator de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol, de aproape patru luni, potrivit Promo Lex. Inițial, la 10 iunie, acesta a fost privat de libertate contravențional pentru 5 zile pentru așa-numit ”huliganism” pentru faptul că în timp ce se afla într-un magazin de țesături din Tiraspol, a declarat că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. În privința activistului a fost pornită o ”cauză penală” pentru ”incitare la extremism”. Ulterior acesta nu a mai fost eliberat, fiindu-i aplicată o altă măsură – ”arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit.
La 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, „judecătoria orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate pentru ”incitare la extremism”, se arată în comunicatul Asociației Promo LEX.
Odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, activistul a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.
Acest caz, la fel ca și alte condamnări ale regimului de la Tiraspol, demonstrează că singura măsură să apere interesele și drepturile cetățenilor este soluționarea conflictului transnistrean și reintegrarea țării, precum și extinderea suveranității și a statului de drept și pe malul stâng, a declarat pentru Radio Chișinău expertul Alexandru Flenchea.
„În actuala stare de lucruri, de o entitate separatistă nerecunoscută, fără un control constituțional și fără o acțiune a dreptului internațional, asemenea abuzuri și condamnări, din păcate sunt inevitabile. Astea se întâmplă în situații de impunitate și lipsă de orice fel de control de constituțional. Este grav, ca și în alte multe cazuri de detenție pe criterii politice, pentru opinii exprimate, pentru critici, pentru că vorbim de o zonă în care nu funcționează legea Rep. Moldova și nu există stat de drept”, afirmă Alexandru Flenchea.
În opinia expertului în securitate Ion Leahu, fost reprezentant în Comisia Unificată de Control, intervenția diplomațiilor țărilor Uniunii Europene la Chișinău este imperioasă.
„Regiunea transnistreană demult este în proces de aplicare a legislației integrale a Federației Ruse. Dacă ambasadorii vor merge din când în când la Tiraspol, vor aminti lui Krasnoselski și lui Ignatiev despre aceste arestări și ar da de înțeles că UE ar putea să revadă relațiile comerciale cu agenții economici din regiune, atunci poate acest lucru ar fi o garanție pentru ca comportamentul din partea separatiștilor față de Pleșcanov să fie mai îngăduitor. O perspectivă ca acesta să iasă sănătos și întreg din temnițele de la Tiraspol”, afirmă Ion Leahu.
În context, Asociația Promo-LEX își reiterează apelurile anterioare și solicită repetat implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pentru a monitoriza atent situația libertății de exprimare în regiunea transnistreană. De asemenea, solicită eforturi prompte pentru eliberarea necondiționată a lui Victor Pleșcanov, și aplicarea măsurilor de protecție în privința familiei acestuia.