Regim liberalizat de vize. Moldova, prima țară din PaE care a îndeplinit toate condițiile

  • 27 Februarie 2014 10:21
Regim liberalizat de vize. Moldova, prima țară din PaE care a îndeplinit toate condițiile

Parlamentul European urmează să voteze joi, 27 februarie, anularea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, dând curs, astfel, propunerii Comisiei Europene din noiembrie anul trecut.

Înainte de a fi supus votului în Parlament, raportul a fost avizat pozitiv acum două săptămâni de către comisia Libertăți Civile, justiție și afaceri interne.
 
În proiectul de rezoluție, ce va fi prezentat în plen de raportorul Tanja Fajon, se menționează că propunerea Comisiei Europene de anulare a obligativității vizelor pentru cetățenii moldoveni reiese din progresele considerabile realizate de Republica Moldova în ultimii ani. Dincolo de faptul că Moldova este prima țară din Parteneriatul estic al Uniunii care a îndeplinit în totalitate cerințele stipulate în planul de acțiuni privind liberalizarea vizelor, raportul menționează realizările țării în implementarea unor reforme dificile și a unui proces de consolidare instituțională. 
 
În pofida situației geopolitice a Republicii Moldova, a dificultăților interne, a recentelor evoluții din vecinătatea imediată, Uniunea Europeană rămâne o alternativă atractivă pentru această țară. Totodată, se mai arată în proiectul de rezoluție, Uniunea Europeană are posibilitatea reală de a trimite un semnal puternic Republicii Moldova și a schimba viața a milioane de oameni.  
 
Raportorul precizează că reglementarea transnistreană nu reprezintă o condiție pentru liberalizarea regimului de vize și menționează că cetățenii din stânga Nistrului, deținători de pașapoarte biometrice emise de Republica Moldova, vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană. În același timp, potrivit rezoluției, perspectiva europeană a Republicii Moldova ar trebui să contribuie la reglementarea pașnică a conflictului transnistrean. 
 
Proiectul de rezoluție menționează relațiile strânse care există între Uniunea Europeană și Republica Moldova, perspectivele integrării economice progresive și aprofundării relațiilor comerciale, precum și cooperarea politică prin intermediul Acordului de Asociere. În final, raportorul își exprimă speranța că decizia finală a Consiliul Uniunii Europene va putea fi luată până la alegerile europene din mai 2014.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău