Regele Mihai: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie”

  • 06 Decembrie 2017 04:12
Regele Mihai: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie”

“Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie”, a afirmat regele Mihai în Parlamentul României, într-un discurs istoric rostit în plenul parlamentului de la Bucureșt la 25 octombrie 2011.

Aceasta a fost prima oară, de la revenirea din exil, în 1992, când fostul suveran se adresa legislativului român, discursul reprezentând și o pledoarie pentru revenirea societății la valorile promovate, de-a lungul timpului, de Casa Regală: demnitate, identitate și credință.

În discursul său, Regele a vorbit și despre însemnătatea instituțiilor democratice, care trebuiesc guvernate de nu doar de legi, ci și de datorie și dragoste față de oamenii cărora le servesc. În acest context fostul suveran s-a referit și la românii care trăiesc în afara granițelor României. 

“Nu văd România ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o împrumut de la urmașii noștri” Cu aceste cuvinte, regele Mihai I al României și-a încheiat discursul istoric, rostit în Parlamentul României, când  a fost invitat să se adreseze legislativului cu prilejul jubileului de 90 de ani.

Rege al României între 1927 și 1930 și, din nou, între 1940 și 1947, Mihai I a fost forțat de comuniști să abdice în 1947, în condițiile în care România era ocupată de armata sovietică.

Fostul rege al României Mihai I a încetat din viață, marți, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția, a anunțat Casa Regală a României. În luna martie 2016, fostul monarh a fost diagnosticat cu o boală oncologică. După efectuarea unei intervenții chirurgicale, regele Mihai s-a retras din viața publică. Fiica mai mare a regelui Principesa Margareta, a preluat prerogativele regale și a devenit Custode al Coroanei. Regele Mihai a fost ultimul șef de stat din perioada celui de-al doilea război mondial care a comunicat cu Stalin, Churchill și Roosevelt. În urma fostului monarh au rămas cinci fiice, cinci nepoți și nepoate și trei strănepoți și strănepoate.

Și existența postului nostru de radio se datorează deciziei României Regale, de a înființa primul post de radio la Chișinău - Radio Basarabia.

Inaugurat oficial pe 8 octombrie 1939, prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, Radio Basarabia a fost primul studio regional al Societății Române de Radiodifuziune.  Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. Postul a fost preluat de puterea sovietică, în iunie 1940, iar în 1941, odată cu retragerea Armatei Roșii din Basarabia, clădirea, emițătorul și antena au fost aruncate în aer.

La 1 decembrie 2011 – dată simbolică pentru neamul românesc, își începea emisia Radio Chișinău continuatorul de drept al Radio Basarabia, ca o punte peste ani și ca o oglindă a spiritului românesc dintre Prut și Nistru. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău