Regele Charles al III-lea, proclamat oficial șef al statului în Australia, Noua Zeelandă și Canada

  • 11 Septembrie 2022 11:25
Regele Charles al III-lea, proclamat oficial șef al statului în Australia, Noua Zeelandă și Canada

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial șef de stat în Australia, Noua Zeelandă și Canada în ceremonii care au avut loc duminică în capitalele acestor națiuni, transmit agențiile internaționale de presă.

În Noua Zeelandă, proclamarea lui Charles al III-lea ca monarh, după decesul Reginei Elisabeta a II-a, joi, la vârsta de 96 de ani, a avut loc în parlament, la Wellington.

Vorbind de pe treptele legislativului, premierul Jacinda Ardern a declarat că la eveniment fiul reginei, "Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, a fost recunoscut drept suveranul nostru", transmite Reuters.

Ardern a adăugat că, după moartea reginei, Noua Zeelandă a intrat într-o perioadă de schimbări. "Regele Charles... și-a demonstrat constant grija profundă față de națiunea noastră. Această relație este foarte apreciată de poporul nostru. Nu am nicio îndoială că se va adânci", a apreciat premierul neo-zeelandez.

În Australia, guvernatorul general David Hurley, reprezentantul monarhului britanic în această națiune, l-a proclamat șef de stat pe Regele Charles al III-lea în parlamentul de la Canberra. Proclamația a fost însoțită de 21 de salve de tun, transmite Agerpres.

Proclamația menționează că "Alteța Sa regală prințul Charles Philip Arthur George este acum, după moartea ultimei noastre suverane, cu voia Domnului, Regele Charles al III-lea al Regatului Unit, Canadei și al altor dominioane și teritorii".

După proclamație, Trudeau a discutat telefonic cu premierul britanic Elizabeth Truss, transmițând condoleanțe poporului britanic și felicitând-o pentru recenta numire ca șefă a executivului de la Londra. Cei doi oameni politici au discutat și despre situația războiului din Ucraina, criza economică globală și instabilitatea piețelor energetice și a sectorului alimentar.

Potrivit Reuters, Trudeau a mai anunțat că Parlamentul Canadei se va întruni joi, pentru a permite membrilor săi să aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

Monarhul britanic este șef al statului în Austria, Noua Zeelandă, Canada, între cele 14 teritorii de peste mări, deși rolul său este în mare parte ceremonial, remarcă Reuters

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău